Hlavní obsah

Syndrom toxického šoku není jen ženským problémem

Novinky, bok

Syndrom toxického šoku je poměrně vzácné, ale o to více nebezpečné onemocnění, které se do širšího povědomí veřejnosti dostalo s výrobou ženských vaginálních tampónů. Příčiny ale mohou být i další, a rozhodně se nejedná jen o problém žen.

Foto: Profimedia.cz

Syndrom toxického šoku si mnozí spojují s užíváním tampónů, a proto ho považují za ryze ženský problém. Tak to ale není.

Článek

Syndrom toxického šoku je označován jako infekční onemocnění, jehož původcem je bakterie stafylokoka či streptokoka. Když se uvedené bakterie dostanou do těla, začnou zde produkovat škodlivé látky (toxiny), které následně poškozují organismus.

V poslední době se o tomto syndromu mluví nejčastěji ve spojitosti s ženskou menstruací a používáním tampónů. Jeden případ z poslední doby: čtyřiadvacetiletá americká modelka Lauren Wasserová byla po nákaze stafylokokem a zdravotních komplikacích nucena podstoupit amputaci nohy, při které málem přišla o život. Jako hlavní příčina bylo uvedeno používání tampónů.

Byť je to z potvrzeného zdravotního hlediska jedna z možností, jak se syndromem toxického šoku nakazit, nejde o jedinou. Bohužel informovanost v tomto ohledu není dostatečná, a už vůbec neplatí, že by tento syndrom ohrožoval pouze ženy.

Několik zásadních informací, které by o tomto onemocnění měl vědět každý člověk, přinesl server Telegraph.

Nemohou za to jen tampóny 

Zhruba polovina případů souvisejících se syndromem toxického šoku se týká žen v přímé souvislosti s užíváním tampónů. Další případy byly zaznamenány ve spojitosti s nákazami při úrazech, jakou jsou popáleniny, vředy, nebo po bodnutí hmyzem. Okolnosti, za jakých dochází k nákaze při užívání tampónů, nebyly dosud upřesněny.

Velikost a doba užití tampónů

Podle některých názorů může mít propuknutí syndromu toxického šoku u žen spojitost s užíváním tampónů s vyšší savostí, které tak mohou ženy nosit déle bez výměny. Lékaři ale raději doporučují tampóny s menší savostí, které se častěji vyměňují a hrozí tak menší možnost přenosu nebezpečných bakterií do těla. I k tomu ale doporučují kombinaci s klasickými vložkami.

Nejde jen o ženy 

Syndrom toxického šoku není rozhodně jen ženským problémem, postihnout může stejně tak muže i malé děti. Všeobecně je riziko vyšší u mladších lidí, kteří ještě nemají podle odborníků natolik vypracovanou imunitu vůči uváděným bakteriím.

Symptomy 

Jelikož se mnohé ženy domnívají, že je problém spojen především s užíváním tampónů, upřednostňují tak názor, že možné prvotní projevy syndromu by byly patrné v oblasti pochvy.

Tak to ale často nebývá. Prvotními příznaky (nejen u žen) je často teplota, zvracení, průjem, pocity na omdlení či závratě, případně vyrážka.

Je-li postiženým žena používající tampóny s uvedenými příznaky, měla by neodkladně přestat tampóny používat a měla by navštívit a informovat svého lékaře. Stejně tak i ostatní lidé, kteří trpí uvedenými problémy bez nějakého konkrétního důvodu.

Úmrtí jsou, ale velmi vzácná

Jakkoli jde o vzácné onemocnění, je na něj možné i zemřít. Reálně je ale taková možnost velmi nízká. Čím dříve se na problém přijde, tím dříve může začít léčba, jež pacienta většinou zcela vyléčí.

Při dlouhotrvajícím přehlížení příznaků mohou nastávat komplikace ve formě ztráty vědomí, dehydratace či selhávání důležitých orgánů. To může v kritické situaci vést až ke smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzácný syndrom ničí mladé ženě život

Cassie Gravesová nemá jednoduchý život. Kamkoli jde, doprovází ji velmi nepříjemný odér. Trpí totiž syndromem rybího zápachu neboli trimetylaminurií, která je...

Výběr článků

Načítám