Více než 120 000 Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stravování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost. U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasného úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegenerativním onemocněním.

„Bylo pozoruhodné, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně," uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise International Journal of Epidemiology.

Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší, a upravili podle toho výsledky studie, dodal Piet van den Brandt.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz: