Hlavní obsah

Hladovění opravdu funguje jako prevence obezity, obracejí vědci

Novinky, ema

Extrémní diety jsou nesmysl, hladovění vede k jo-jo efektu a přejídání, slyšíme ze všech stran. Jenomže vědci najednou obrátili a tvrdí, že to může být přesně naopak a že rychlé diety s minimálním obsahem tuků a energie mohou být prevencí proti obezitě.

Foto: Profimedia.cz

Vědci ze Sydney tvrdí, že nízkoenergetická dieta by u obézních lidí mohla vést ke skvělým výsledkům a zamezit tak přejídání.

Článek

Taková slova zní z úst vědců z univerzity v Sydney. Podle nich je nízkoenergetická dieta, při níž se místo hlavních jídel konzumují například koktejly, rozumnou možností léčby pro ty, které trápí obezita. Také tvrdí, že by tento způsob hubnutí měli v některých případech doporučovat i lékaři.

Ovšem mnozí lékaři i dietologové se těmto způsobům hubnutí spíše brání a bojí se, že si lidé, kteří si je naordinují, spíše uškodí. Podle mnohých jde totiž o odpírání si jídla a potěšení z něj, což může vést k nekontrolovanému přejídání.

Hubnutí pod dohledem lékařů

„Intuitivně by se dalo předpokládat, že mají tyto extrémní diety jako kompenzaci za následek extrémní přejídání,“ říká autorka studie z univerzity v Sydney Amanda Salisová pro Daily Mail. „Většina studií ukázala, že lidem, kteří byli obézní a trpěli záchvaty přejídání už před dietou, změna režimu prospěla. Speciální dieta toto chování zásadně zmírnila.“

Účastníci studie také uvedli, že po změně režimu zmenšili objem potravy, kterou konzumují. Autorka studie ale upozorňuje, že nízkoenergetické diety by měly vždy být pod klinickým dohledem, jedině v takovém případě totiž mohou být významnou možností při léčbě obezity.

Za nízkoenergetické diety jsou považovány ty, kdy člověk zkonzumuje méně než 3300 kilojoulů za den, tedy méně než 20–50 % z denní spotřeby obézního jedince. Odborníci ale upozorňují, že tento model hubnutí je určen pouze pro ty, kteří mají BMI index obézního jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám