Hlavní obsah

Letní péči o vlasy nepodceňujte

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letní dovolenou naprosto automaticky balíme opalovací krémy, čepice, klobouky, sluneční brýle, zkrátka všechno, čím si ochráníme pokožku před slunečními paprsky. Jenomže mnohokrát zapomínáme na neméně důležitou věc. Chránit vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Starejte se o vlasy stejně jako o pokožku.

Článek

Co všechno může vlasy v létě poškodit? Mimo slunce to může být například chlorovaná voda z bazénu, písek, vítr, slaná voda z moře. Vlasy se díky těmto okolním vlivům daleko více vysušují, a tím se také zhoršuje jejich vzhled a kvalita. Proto je zapotřebí dodat vlasům dostatečnou hydrataci, ale i ochranu před slunečními paprsky a UV zářením.

Každé roční období má svá specifika, a proto je potřeba se o své vlasy starat pokaždé trochu jinak. „V létě jsou naše vlasy vystaveny především dvěma faktorům, a to slunečnímu záření a vodě. Pokud se chystáte slunit, rozhodně byste neměli podceňovat péči před, ale i po slunění, a samozřejmě i během něj,” říká Honza Kořínek z Hair studio Honza Kořínek a dodává, že ideální je v létě používat speciální sluneční řadu, která obsahuje prvky, které vlasy chrání nejen před slunečním zářením, ale i před vodou. Doporučuje kombinaci šamponu a péče v podobě masky.

Foto: Archiv firem

1. Sérum na konečky, Oriflame, 199 Kč. 2. Uhlazující elixír, OSiS+ Glamination, 299 Kč. 3. Sprej na vlasy namáhané sluncem, L'Oréal Professionnel, info o ceně v kadeřnictvích. 4. mini sprej pro telenou ochranu, 155 Kč. 5. Sprej na ochranu před teplem

Vlasy smáčejte čistou vodou

Základem úspěchu pro zdravé a silné vlasy s co nejmenším poškozením je mytí po každém koupání, a to ať už ve slané, nebo chlorované vodě. „Nešetřete kondicionérem,” radí Sally Brooksová, vlasová stylistka značky Nivea.

Před koupáním v bazénu se hodí vlasy namočit čistou, nechlorovanou vodou. Tím nasáknou čistou vodu a neabsorbují tolik chemikálií z bazénu. Velkou službu vám prokážou také keratinové výrobky na vlasy, a to ať už šampony, kondicionéry, masky, oleje, nebo spreje.

1. Vyživující mléko na vlasy L'Oréal Professionnel, info o ceně v kadeřnictvích. 2.Sérum pro namáhané vlasy. 3. 4. Plastová gumička do vlasů, Invisibooble, info o ceně na internetu. 5. Sprej pro ochranu vlasů při tepelném stylingu, Avon, 139 Kč.

Nezapomeňte na „vnitřní” hydrataci
Dopřejte svým vlasům vitamíny a proteiny. Konzumujte v letních měsících vejce, ořechy, sýry, přírodní rýži, fazole a celozrnné výrobky. Z potravinových doplňků například biotin, zinek, železo a kyselinu listovou, které najdete také v rybách, drůbeži, listové zelenině nebo sóji.

Před dovolenou kadeřníci také doporučují zastřihnout konečky. Naopak co se týče barvení, to je lepší nechat spíše po dovolené. A to zejména kvůli tomu, že barva na vlasech nemusí držet úplně ideálně zejména v případech, kdy se hlava smáčí několikrát denně ve vodě a je vystavena slunečnímu záření.

„Vlasy si nefoukejte horkovzduchem, nebo jejich fénovaní maximálně omezte. Po fénování dopřejte vlasům ”studený šok” - přefoukejte je studeným vzduchem, který uzavře jejich povrch,” doporučuje Brooksová a říká, aby si ženy v létě u vody vázaly vlasy do uzlu a předtím na ně nanesly malé množství kondicionéru, který je ochrání a hydratuje.

Foto: Archiv firem

1. Sérum na konečky, Oriflame, 199 Kč. 2. Uhlazující elixír, OSiS+ Glamination, 299 Kč. 3. Sprej na vlasy namáhané sluncem, L'Oréal Professionnel, info o ceně v kadeřnictvích. 4. mini sprej pro telenou ochranu, 155 Kč. 5. Sprej na ochranu před teplem

Trendy i u vody

„Pokud chcete být v létě za hvězdu, rozhodně byste měla zvolit efekt mokrého vzhledu. Ten je letos opravdu in – Wet look dominuje nejen na módních molech, ale letos ovládne i bary a pláže. Ideální je na vrchní část vlasy použít speciální gel a délky a konce vlasů buď nechat hladké a naleskovat je, nebo si pohrát s texturou a můžete si třeba i vlasy navlnit. A samozřejmě pokračuje i loňský hit, a to plážové vlny. Stačí si jen pořídit slaný sprej, vlasy namačkat a je to,” doporučuje Kořínek.

Po návratu z dovolené nezapomeňte vlasům dopřát pořádnou vzpruhu, a to v podobě speciálních masek, nebo návštěvu kadeřníka. Ten zastřihne poničené konečky, na přání může také použít vyživující zábal či ampuli. Pokud spoléháte na bylinné přípravky, použijte pelyněk na mastné vlasy, heřmánek pro zvýraznění lesku, mátu v boji proti lupům, bazalku a kopřivu, které přirozeně podporují růst vlasů. Levandule zase zklidní podrážděnou pokožku.

Foto: Archiv firem

1. Hloubkově regenerační šampon, Gliss Kur, Schwarzkopf, 80 Kč. 2. Ovesný regenerační kondicionér, Weleda, 269 Kč. 3. Regenerační kondicionér, Nivea, 75 Kč. Bezoplachový kondicionér ve spreji, přírodní kosmetika Urtekram, 179 Kč. Hydratační šampon,

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám