Hlavní obsah

Proč je mamografické vyšetření ideální jen pro ženy po čtyřicítce

Novinky, das

Strach z rakoviny prsu má stále více žen. Zásluhou odborníků, ale i nejrůznějších organizací je povědomí o této zákeřné nemoci a její prevenci vysoké. Proto i stále mladší ženy docházejí do mamografických center v touze zaplatit si toto vyšetření. Pokud jim ale není 4O let, lékaři je odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Umět si vyšetřit prsa by mělo být součástí osobní hygieny každé ženy.

Článek

Mamografické vyšetření pro ně totiž není ideální. Do 40 let věku je mnohem průkaznější vyšetření ultrazvukem, které do tohoto věku odhalí mnohem víc anomálií. Tudíž vyšetření mamografem by bylo pro mladší ženy zbytečnou zátěží.

„Je to dáno strukturou mléčné žlázy, která je do 40 let věku mnohem hutnější, tedy pro rentgenové paprsky daleko méně prostupnější. Má v ten okamžik stejnou propustnost jako mají nádorová ložiska, která se tak v této hutné žláze mohou skrýt. Proto i výtěžnost vyšetření je daleko nižší,” vysvětluje vedoucí lékařka z Centra pro nemoci prsu MUDr. Halka Bitmanová.

Výjimku mohou někdy tvořit ženy s genetickou zátěží, kdy se na základě rozboru krve a rodinné anamnézy onkologové rozhodují, zda ženy podstoupí jak ultrazvuk, tak vyšetření mamografem, a to již od 35 let věku. V naprosto výjimečných případech se tak děje již ve 30 letech.

Důležité samovyšetření

Umět si vyšetřit prsa, by mělo být součástí osobní hygieny každé ženy. Je vhodné ho provádět pravidelně každý měsíc několik dní po skončení menstruace. U žen, které nemenstruují, je možný kterýkoliv den. Velmi důležité je najít si vhodné místo a čas.

Ne každá bulka samozřejmě hned znamená rakovinu. Často se může jednat o cysty, hormonální zduření nebo nezhoubné nádory. Navíc ňadra se mohou v důsledku působení hormonů měnit v čase. Proto při každém nálezu je vhodné navštívit svého lékaře, a to gynekologa případně praktického lékaře, který vám poradí, jak dál s tím, že je možné rovnou zajít i do některého z mamografických center.

Přesný postup

Nejprve by se žena měla postavit či posadit před zrcadlo s rukama volně podél těla a svá prsa důkladně prohlédnout pohledem. Pátrejte pečlivě po změnách ve velikosti či tvaru prsů, zda se na kůži neukazují vtažená místa či naopak vyklenutí, případně barevné změny, zarudnutí či zvýšená žilní kresba. Rovněž si všímejte obrysů prsů.

Dále dejte obě ruce nad hlavu a prohlížejte si prsa z různých úhlů. Zjistěte, jestli se neukázaly některé změny od posledního vyšetření. Prohlédněte si také dvorec a bradavku a všimněte si, neobjevuje-li se výtok, krvácení či vpáčení bradavky.

Pak přijde na řadu pohmat. Pravou rukou si budete vyšetřovat levý prs a naopak. Představte si, jako by byl prs rozdělen na čtyři části. Vyšetření začněte v horní vnitřní části. Prsty pravé ruky položte naplocho na kůži levého prsu a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatejte tuto část prsu.

Sledujte okolí dvorce, dvorec a bradavku. Po stisknutí dvorce pečlivě pozorujte, neobjeví-li se výtok či krvácení z bradavky. Stejným způsobem vyšetřete ostatní části prsu. Na závěr vyšetření levého prsu vsedě či vestoje lehce zvedněte levou ruku tak, aby se uvolnilo podpaží. To pak pečlivě celé prohmatejte.

Foto: www.mammahelp.cz

Nezapomeňte na samovyšetření vleže

Ňadra by se měla vyšetřit také vleže. Lehněte si proto a hlavu si položte na polštář. Levé rameno si podložte složeným ručníkem a levou ruku si dejte pod hlavu. Pravou rukou začněte vyšetřovat levý prs stejně jako vestoje od horní vnitřní části až po horní zevní. Při vyšetření zevních částí prsu položte levou paži podél těla. Také vleže vyšetřete podpažní jamku.

Než začnete s vyšetřením pravého prsu, přendejte si složený ručník pod pravé rameno a pravou ruku si dejte pod hlavu. Levou rukou vyšetřujte pravý prs postupně část po části jako u prsu levého.

Když naleznete nějakou bulku či nesrovnalost

Prsy každé ženy jsou jiné, pohmatový vjem závisí na struktuře mléčné žlázy a podílu tukové tkáně. Prsní žláza může být hrbolatá, v zevních částech je často objemnější. Platí, že ve stejných částech prsů na obou stranách je žláza na pohmat přibližně stejná. V podpaží by za normálních okolností neměl být hmatný žádný útvar.

Když si všimnete nesrovnalosti či nahmatáte nějaký útvar je nasnadě ihned navštívit svého lékaře - gynekologa či praktického lékaře. Hlavně nepanikařte, jednak se může jednat o nezhoubné onemocnění, a pakliže se jedná o zhoubný nádor, díky vašemu včasnému odhalení je obrovská pravděpodobnost, že se zcela vyléčíte.

Kontakty a bezplatná linka

Spojení na akreditovaná mamografická centra najdete na www.mamo.cz. Mnoho informací naleznete i na www.mammahelp.cz , včetně on-line poradny a rad pro ženy s pozitivním nálezem či již ženy vyléčené.

Radu a pomoc též dostanete na bezplatné telefonní Avon lince proti rakovině prsu 800 180 880. Na lince s vámi hovoří zkušené laické terapeutky. Pokud budete chtít konzultaci se zkušenými onkology, pak volejte  ve středu od 16.00 do 19.00 nebo s psychology vždy v sudý pátek od 16.00 do 19.00 hod.

Užitečné informace o prevenci nádorových onemocnění najdete také na stránkách Centra pro nemoci prsu www.pcls.cz nebo v knížce MUDr. Petry Řiháčkové Osudové příznaky či v knize Co byste měli vědět o rakovině prsu od přední onkoložky Jitky Abrahámové.

Reklama

Výběr článků

Načítám