Hlavní obsah

Bylinky a koření, které drží cukry pod kontrolou

Právo, Zdena Nováčková

Počet diabetiků celosvětově neustále narůstá. V České republice se léčí s cukrovkou druhého typu víc než 800 tisíc lidí. Nemoc vzniká v důsledku nedostatečného působení inzulínu, tedy jeho nedostatku. To způsobuje komplexní poruchu metabolismu cukrů, tuků, bílkovin. Důležitá je především prevence, kterou mohou podpořit i účinky některých bylin.

Foto: Profimedia.cz

Pomáhá také odvar z mladých výhonků bezinek.

Článek

Jetel luční - sladká chuť květů

Sbírají se květenství, nejlépe červeně zbarvená. Ze lžíce sušených květů si můžete připravit čaj, který se popíjí třikrát denně. Jetelové květy lze v sezóně pojídat i čerstvé, jejich chuť je příjemně sladká, jen pozor na včely, které si je také vybírají. Určitě jimi vylepšíte vzhled i chuť salátu

Listy borůvčí - rostlinný inzulín

Borůvkové listy sbíráme ještě před dozráním plodů, kdy obsahují nejvyšší obsah myrtilinu, který je také nazýván „rostlinný inzulín“. Čaj z listů výrazně ovlivňuje metabolismus cukru. Příprava je jednoduchá: čtyři vrchovaté lžíce borůvkových listů namočíme do druhého dne v litru studené vody a potom krátce povaříme a slijeme. Pijeme v průběhu celého dne.

Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i samotné plody borůvky. Dá se říct, že obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k nejcennějšímu ovoci, které u nás roste.

Bez černý - před bezinkou klekni

Toto přísloví napovídá, že bezinka působí celistvě na celé tělo. Snížení hladiny cukru v krvi však napomáhají především čerstvé výhonky černého bezu. Stačí tři polévkové lžíce listů a mladých výhonků vařit nejméně deset minut v půl litru vody, scedit a pít šálek dvakrát denně.

Stévie sladká - třistakrát sladší než cukr

Tato tropická rostlina je vynikajícím přírodním sladidlem pro diabetiky. Můžeme ji dokonce pěstovat v létě i v našich podmínkách na zahradách. Nebo doma v květináči. Stačí si bylinku nasušit (nejlépe ve stínu) a potom používat drcenou ke slazení. Výborně se hodí ke slazení bylinkových čajů. Nezvedá hladinu krevního cukru, naopak se ukazuje, že látky v ní obsažené vedou k jeho pozitivní regulaci.

Foto: Profimedia.cz

Velmi příznivě působí na cukrovku koření jako zázvor, kardamom, kurkuma, fenykl - prostě všechno, co vylepšuje trávení a zrychluje metabolismus.

Zeleného koření není nikdy dost

Ke koření, které ovlivňuje metabolismus cukrů, patří čerstvé oregano, majoránka, rozmarýna. Takže lidé, kteří mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, by těmito bylinkami rozhodně neměli šetřit a měli by si je hojně přidávat do jídla. Všechny tyto tři druhy voňavého koření můžeme pěstovat doma a v létě na zahradě.

Pampeliška lékařská - zkuste ji syrovou

Sbírají se celé stvoly i s květy pampelišky. Abychom snížili obsah cukru v krvi, je potřeba denně sníst přibližně deset těchto stvolů. Jsou zpočátku nahořklé, později se důkladným žvýkáním tato chuť vytratí. Nemocní cukrovkou by si měli přidávat na jaře listy pampelišky do salátu. Prospějí tak celkově metabolismu.

Bobkový list - čaj příjemné chuti

Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater. Studie prokázaly, že užívání asi dvou gramů bobkových lístků denně po dobu jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi až o dvacet procent.

Gymnema sylvestre - zabíječ sladké chuti

Propadli jste sladké chuti? Potom stojí za vyzkoušení tahle plazivá rostlina, která se už po tisíciletí užívá v ájurvédské medicíně k léčbě cukrovky a nadváhy. Po konzumaci malého množství této byliny ztratíme po dobu asi tří hodin chuť na sladké.

Reklama

Související články

Stres v práci způsobuje cukrovku

Lidé pracující ve stresu a pod velkou zátěží se ohrožují na zdraví a životě. Němečtí vědci totiž prokázali, že stres z práce způsobuje poškození vnitřních...

Výběr článků

Načítám