Hlavní obsah

Pití vína v těhotenství? Omezeně a raději ve variaci bez alkoholu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nejnovější vědecké studie potvrdily, že ženy si i v těhotenství mohou občas dopřát sklenku vína, obavy u mnohých žen přetrvávají.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy by raději měly volit varianty nápojů bez alkoholu.

Článek

Odborníci se shodují, že zhruba 175 ml červeného vína za týden těhotné ženě ani plodu nijak neublíží. Navíc má dle nich i pozitivní vliv na samotný porod, jelikož pomáhá ženám s uvolněním děložního hrdla.

Podle profesorky Christine Metzové z americké Yale School of Medicine jsou pro ještě nenarozené děti ale vhodnější vína či šťávy bez alkoholu.

„Přírodní šťáva vylisovaná z hroznů obsahuje také většinu příznivých látek, které obsahuje víno, a ženy se nemusí řídit žádným doporučovaným množstvím,” vysvětluje Monika Kořínková ze společnosti Víno Blatel

A u nealkoholického vína je tomu podobně. Tato vína se vyrábějí kvašením, kdy nejprve  vznikne klasické víno s alkoholem, které se pomocí různých procesů, např. reverzní osmonózy, zbaví alkoholu.

„Přestože při odstraňování alkoholu z vína odcházejí i některé molekuly tvořící tělo vína, řada prospěšných látek ve víně zůstává. Na trhu je velké množství velmi kvalitních i méně kvalitních nealkoholických vín, téměř u všech je přitom zachován velmi ovocný charakter s příjemnou svěží kyselinou,“ upřesňuje Jakub Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits.

Negativní dopady alkoholu na ještě nenarozené dítě

Pokud žena užívá během těhotenství větší množství alkoholu, hrozí jí jednak tzv. negativní afektivita, kdy má na sebe i své okolí velmi negativní pohled, což ji velmi trápí, je ve stresu a to může vést k úzkostným a depresivním stavům.

Zároveň u ní stoupá nebezpečí předčasného porodu, nízké porodní hmotnosti dítěte, fetálního alkoholového syndromu novorozence a v nejhorším případě hrozí i smrt vyvíjejícího se plodu. Děti jsou častěji postižené vývojovými vadami (rozštěpy tváře, vady kostry, srdce a pohlavních orgánů) a především psychickými poruchami – intelektu i výrazně vyšším výskytem poruch chování.

Přičemž za závažnou hranici považují lékaři 60 g alkoholu denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám