Hlavní obsah

Sociální sítě jsou živnou půdou pro lidi s poruchami příjmu potravy

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě mají v dnešním světě velké, dá se říci, že pro mnoho lidí naprosto nepostradatelné místo. Jsou nedílnou součástí mezilidské komunikace, můžou být inspirací, ale i hrozbou. Komunita lidí s problémy příjmu potravy, mezi které patří anorexie a bulimie, si totiž jejich prostřednictvím může bez problému šířit své fotky a podněcovat tak ostatní k přílišné štíhlosti. A nejvíce tím trpí mladé a dospívající dívky.

Foto: Profimedia.cz

Na sociálních sítích se rozšiřuje komunita lidí, kteří vyznávají extrémní štíhlost. Je otázkou, zdali se dá zabránit šíření fotografií s takovým obsahem.

Článek

Hastagy, tedy takzvaná klíčová slova označená křížkem, se na sociálních sítích jako je Instagram, Twitter a Pinterest používají celkem běžně. Pomocí nich může člověk velice snadno a rychle dohledat kýžené fotografie.

Pomocí hastagů #thinspiration, #thinspo, #proanorexia, #probulimia a #loseweight označovala komunita lidí s problémy příjmu potravy i samotní uživatelé fotografie svých extrémně vychrtlých těl, aby si je mohli najít stejně smýšlející skupiny lidí. Ovšem v roce 2010 sociální sít Instagram, stvořená ke sdílení fotografií a videí, podle huffingtonpost.com taková klíčová slova zakázala.

Foto: Profimedia.cz

I takové fotografie se šíří on-line.

Navzdory opatřením komunita expanduje

Bohužel to nestačilo a v poslední době se komunita rozrůstá takovým způsobem, že si problému začala všímat i světová média a spekulují o řešení. Otázkou však zůstává, zdali se to vůbec řešit dá.

Proanorektická (pro ana) komunita si ze zákazu nic nedělá, naopak v poslední době expanduje pomocí nových triků a fíglů. Minulý rok prý sociální síť obdržela několik stížností o hojnosti fotografií oslavující poruchy příjmu potravy a reagovala na to změnou a zákazem šíření fotografií, které mají sebepoškozující obsah.

Průzkumy ukázaly, že obsah, který vytváří skupiny lidí posedlé štíhlostí, je pro mladé lidi, a to nejen pro ty, kteří jsou touto nemocí postiženi, velmi nebezpečný. Fotografie s nezdravě vyčnívajícími žebry putují po sociálních sítích k lidem, kteří je vnímají jako svůj cíl. A mnohé, kolikrát i zdravé lidi, mohou nenápadně přesvědčovat k tomu, aby i oni uctívali vyhublý trend.

Foto: Profimedia.cz

Dívka jménem Beth Cowanová přežívala na jablku denně. Dnes se snaží mladé lidi přesvědčit pomocí svého příběhu o tom, že anorexie a bulimie, kterými dlouhá léta trpěla, je špatnou životní cestou.

Kvůli propracovanému systému, kde si k fotkám uživatelé dávají takzvané „likes” si dnes může přijít na své každý a s rostoucím počtem fanoušků, kteří nemocné v jejich bezostyšně nezdravé slávě podporují, dále propadají do hlubin anorexie nebo bulimie, tedy nemocí, které mohou i zabíjet.

„Představte si, že jste dospívající dívka a na sociálních sítích hledáte podle klíčových slov například fotografie pod hesly: hezká, fit nebo atraktivní,” říká doktorandka Jannath Ghaznaviová z Univerzity v Kalifornii. „Při pohledu na vychrtlá těla dívek a žen tak může mladá dívka snadno spadnout do iluze toho, že tak by také měla vypadat, což vede k extrémnímu chování v podobě hladovějících dnů, přísných diet, nadměrného cvičení a jiného škodlivého chování,” uvedla pro Dailymail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám