Hlavní obsah

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, ale i zdravotní

Novinky, das

Krásný úsměv často kazí nerovnosti a nepravidelnosti chrupu. Nejedná se ale jen o estetický problém. Vlivem obtížnější ústní hygieny se zuby snáze kazí a hrozí i záněty dásní. Vady skusu navíc mohou způsobit problémy se žvýkáním, zhoršenou výslovnost, rychlejší obrušování zubů nebo jejich páčení a předčasné ztráty. Rovnátka tedy mají smysl i v dospělosti, ačkoliv za ideální čas pro návštěvu ortodontisty je považován věk okolo sedmého roku.

Foto: Profimedia.cz

Nerovnosti a nepravidelnosti chrupu mohou způsobit řadu problémů.

Článek

V dětském věku se používají rovnátka snímací nebo fixní. Pomocí snímacích rovnátek se řeší nejrůznější funkční vady a zlozvyky, jako je například otevřený skus způsobený dumláním palce nebo dlouhodobým používáním dudlíku.

„Někteří rodiče přicházejí s požadavkem, abychom jejich dětem uzavřeli mezery v mléčném chrupu. Takové uzavírání mezer je však nežádoucí, neboť mezery v zubních obloucích představují prostor, který je později při výměně chrupu využit pro zařazení větších stálých zubů. Jejich uzávěr by tak mohl vést ke vzniku stěsnání ve stálém chrupu,” vysvětluje stomatoložka se specializací na ortodoncii MUDr. Klára Bělíková z Dental office H33.

„Tento negativní důsledek mají i předčasné ztráty mléčných zubů, které v dnešní době bohužel nejsou vzácností. Pokud dítě přijde předčasně o mléčný zub, nejčastěji v důsledku destrukce zubním kazem, zuby v jeho okolí mají tendenci posunem mezeru zaplnit. Tím se opět ztrácí prostor v zubním oblouku pro stálé zuby. V takovém případě je třeba nenasadit snímací rovnátka vyplňující vzniklou mezeru do doby prořezání stálých zubů. Tak je možné předejít i trhání stálých zubů, potřebnému k úpravě stěsnání.”

Fixní rovnátka na jeden až dva roky

Později v průběhu prořezávání stálých zubů je možné již pracovat i s rovnátky fixními. Včas řešit je třeba zkřížený skus nebo zákus řezáku. Tyto vady negativně ovlivňují další vývoj zubních oblouků a vztah čelistí. U některých vad je naopak výhodné počkat do poslední fáze výměny chrupu, která je spojena s maximálním růstem čelistí. Tento růst napomáhá rychlému řešení vady a zkracuje tak dobu nošení fixních rovnátek.

„Léčba fixními rovnátky trvá obvykle 1-2 roky. Jedná se tedy o poměrně krátkou dobu s ohledem na přínos, který rovnátka mají,” dodává MUDr. Alexander Schill z Schill dental clinic.

Vždy je lepší se přijít poradit

Pokud máte podezření, že postavení chrupu dítěte není zcela v pořádku, nebojte se vyhledat ortodontistu a poradit se s ním. Můžete tím zamezit dalším problémům.

Ortodontickou terapii je možné zahájit i u dospělých pacientů. Princip posunu zubů je stejný jako u dětí, a tak i doba léčby bývá srovnatelná. Dospělí pacienti se liší svými estetickými nároky na rovnátka. Dbají také zpravidla více o zubní hygienu.

Možnosti u fixních rovnátek

Fixní rovnátka jsou pevně nasazená na zubech pacienta. Skládají se ze zámků, což jsou malé součástky nalepené speciálním lepidlem na zubech. Zámky jsou spojeny navzájem ortodontickým drátem, který vyvíjí sílu potřebnou k posunu zubů. Dráty se v průběhu léčby mění a upravují. Uchycení drátu v zámku je zajištěno pomocí malých gumiček vyráběných v mnoha pestrých i nenápadných barvách. Pacient si tak může rovnátka při každé kontrole ozdobit podle přání. Druhou variantou jsou tzv. samoligující zámky, ve kterých se drát uchytí po uzavření malých dvířek, která jsou součástí zámku.

Zámky se liší podle materiálu, z něhož jsou zhotoveny, dělí se na kovové a keramické. Pomocí klasického kovového fixního aparátu je možné upravit nejširší spektrum ortodontických vad.

„Fixní rovnátka mohou být zprvu nepříjemná, lidé si na ně musí zvykat. Zámečky umístěné na zubech zpočátku mohou způsobovat otlaky na vnitřní straně rtů a tváří. Tyto problémy pacienti popisují zpravidla první týden po nasazení aparátu. Pro zmírnění obtíží je možné zámky dočasně překrýt ortodontickým voskem. Další nepříjemností je tlak na zuby, který vzniká po každé aktivaci aparátu. Zuby tak mohou být dočasně citlivé hlavně při kousání tužší stravy," upozorňuje MUDr. Klára Bělíková.

Nejméně nápadná rovnátka

Nejméně nápadná jsou rovnátka vyrobená z tzv. keramických zámků. Polykrystalické zámky jsou vyráběné v barvě zubů, monokrystalické (safírové) jsou více průsvitné, tedy ještě méně nápadné. Keramické zámky jsou barevně stabilní, není se tedy třeba obávat jejich zabarvení. Spolu s použitím bíle lakovaných ortodontických drátů nabízejí dobrý estetický vzhled se sníženou nápadností aparátu.

Navíc keramické zámky mají ve srovnání s kovovými hladší povrch a jsou tak pacienty lépe přijímány. Je třeba ale upozornit, že keramické zámky není vhodné použít u každého pacienta.

Za neviditelná rovnátka se považují i tzv. lingvální, která jsou umístěna na vnitřní neboli lingvální straně povrchu zubu. Jejich výhodou je kromě nenápadnosti i eliminace možného výskytu bílých skvrn v okolí aparátu. Pokud k odvápnění skloviny následkem nedostatečného čištění zubů dojde, jsou bílé skvrny na vnitřní ploše zubů, jsou tedy esteticky nerušivé.

Nevýhodou lingválních aparátů je horší tolerance ze strany pacienta z důvodu traumatizace jazyka, ta může ovlivnit v některých případech i výslovnost. Jsou ale vhodné pro léčbu většiny ortodontických anomálií.

Snímatelná neviditelná rovnátka

Velmi oblíbená jsou i tzv. fóliová rovnátka, které jsou vzhledem ke své průhlednosti ze vzdálenosti větší než půl metru prakticky neviditelná. Jednou z největších výhod je jejich netrvalé upevnění na zubech. Výhoda možností sejmutí aparátu z důvodu konzumace jídla nebo zubní hygieny je zřejmá.

Fóliová rovnátka umožňují provádět dentální hygienu bez omezení, snižuje se tak výrazně riziko vzniku dekalcifikace zubní skloviny a zánětů dásní. Ortodontisté je tak doporučují především lidem s vrozenou mineralizací zubních tkání a pak také lidem trpícím bruxismem neboli skřípáním zubů, u nichž často dochází při použitích ostatních fixních rovnátek k odlepování zámků.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Záněty dásní se nevyplácí podceňovat

Přibližně třetina Čechů ve věku 35 – 40 let trpí parodontitidou (paradontózou) a s narůstajícím věkem se toto procento ještě zvyšuje. Příčin může být hned...

Výběr článků

Načítám