Hlavní obsah

Jak často bychom se měli objímat a líbat, abychom byli zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spokojený partnerský život prospívá lidskému zdraví. Aby byl člověk ve vztahu šťastný, potřebuje něžnosti, objímání a polibky nevyjímaje. Aby si své štěstí i zdraví udržel, případně ještě zlepšil, je tak dobré mít objetí a polibků co nejvíce. Vědci nedávno přišli s tím, jak často by se měli lidé podobné aktivitě věnovat.

Foto: Profimedia.cz

Polibky a objetí nejsou vhodné jen pro udržení a rozvoj partnerského vztahu, ale i zdraví člověka.

Článek

Jak často bychom se měli objímat a líbat, abychom upevňovali své zdraví? Dá se určit nějaký přesný počet? Prý opravdu ano, alespoň to tvrdí nejnovější vztahová studie, jejíž výsledky prezentoval server Daily Telegraph.

„Pro běžné přežití potřebujeme čtyři objetí denně, pro prevenci, co se spokojenosti a zdraví týče pak osm, a pro růst a osobní vývoj postačí 12 objetí během dne,” uvedla psycholožka Virginie Satirová.

A proč zrovna objímání? Protože se při něm (když někoho objímáme sami, i když někdo obejme nás) uvolňuje hormon oxytocin, který snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Čím více oxytocinu máme, tím lépe budeme zvládat stresy a nástrahy běžného dne a o to víc budeme spokojenější.

Dřívější studie prokázala, že ženám se při objetí snižuje krevní tlak, další pak zjistila, že desetivteřinové objetí nejen snižuje stres, ale také posiluje imunitní systém, který je pak lépe schopen bojovat s únavou či infekcemi, ale také třeba depresemi.

Pokud je člověk svobodný bez stálého partnera, může mít podle odborníků podobné účinky objímání a mazlení s domácím mazlíčkem.

Polibky každý den 

Co se týče líbání, měli by se partneři políbit každý den, čím častěji, tím lépe.

Minimálně tři z polibků by pak měly být vášnivé. Z pohledu vědeckého je pro zdravý vztah optimální sedm sekund trvající procítěný polibek, uvedla sexuoložka Gabrielle Morrisseyová.

Kontakt a blízkost pro zdravý vývoj dětí

Vyjadřování lásky a objetí je důležité i u dětí. Vědci již delší dobu zastávají názor, že ty děti, které mají nedostatek rodičovské lásky a doteků, mají častěji problémy s učením a celkově s rozvojem.

Koneckonců již delší dobu je také poukazováno na fakt, že specificky u předčasně narozených dětí je tělesný kontakt důležitým faktorem pro jejich budoucí rozvoj a zdraví.

A proč mají vůbec doteky tak velkou moc? Odborníci to vysvětlují jednoduše – dotek a blízkost v dětském věku v lidech vzbuzuje zvláštní pocity štěstí a lásky, které se ukládají hluboko do paměti. V dospělosti se pak k těmto dotekům a vzájemné blízkosti vracíme, vzpomínky na tyto pocity se znovu aktivují a člověku se tak zvyšuje sebevědomí a spokojenost s vlastním životem.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám