Hlavní obsah

Evropu obchází strašák obezity, problémy mají i Češi

Praha

Obyvatelé Evropy se kvůli nezdravému stravování v rychlých občerstveních a nedostatku pohybu potýkají s nadváhou. Pokud bude nynější trend pokračovat, přeroste podle Světové zdravotnické organizace (WHO) problém s obezitou do enormních rozměrů, napsala agentura DPA. Problém, se týká i Česka, kde bude v roce 2030 obézních víc než třetina lidí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

WHO prognózu zveřejnila u příležitosti evropského obezitologického kongresu, který ve středu začíná v Praze.

Alarmující závěry vědci zjistili při srovnání dat o nadváze a obezitě evropských mužů a žen z roku 2010 s očekávaným výhledem pro rok 2030.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vlády se musí více zasadit o to, aby omezily propagaci nezdravého jídla a naopak dostupnějšími cenami podpořily jídlo zdravé,” uvedla Laura Webberová z britského zdravotního fóra UK Health Forum, které na projektu s evropskou kanceláří WHO pracovalo.

Nejvíce kritická bude podle výživových expertů situace u Irů, kde bude nejen takřka každý dospělý v roce 2030 mít nadváhu, ale 48 procent mužů a 57 procent žen bude trpět obezitou. V případě Británie se to bude týkat třetiny všech žen.

Na vyšší počet lidí s nadváhou v populaci se musí za současného vývoje připravit i Česko, Rakousko, Švédsko, Španělsko a Řecko.

Problémy v ČR

Například v České republice má být v roce 2030 žen s nadváhou 64 procent, přičemž v roce 2010 to bylo o deset procent méně. Podíl obézních Češek údajně vzroste z 23 procent v roce 2010 na 37 procent o 20 let později.

Českých mužů s nadváhou bylo v roce 2010 69 procent a o 20 let později to má být 79 procent. Podíl obézních mužů má ve stejném období vzrůst z 22 na 36 procent.

Předsudky i diskriminace

V Řecku by se počet obézních v roce 2030 mohl oproti stavu v roce 2010 zdvojnásobit. Ve Švédsku, kde před pěti lety trpělo obezitou pouze 14 procent všech mužů, by to mohla být takřka čtvrtina všech Švédů.

Lidé, kteří si nedrží ideální váhu, netrpí jen zdravotními problémy; čelí navíc předsudkům a diskriminaci. Ti se střední obezitou jsou podle vědců z univerzitní kliniky v Lipsku takovým terčem dvakrát častěji než ostatní s nižší úrovní nadměrné váhy.

Jedinou dobrou zprávu má WHO pro Nizozemsko, kde naopak počet lidí s nadváhou podle propočtů poklesne.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám