Hlavní obsah

Po záchvatu ztratila paměť. Každý den si všechno vybavuje znovu

Novinky, bok

Paměť a schopnost vytvářet si vzpomínky jsou něčím, co utváří lidský život. Co když si ale najednou nevybavíte, kdo jste, kdo je vaše rodina, jaké je vaše zaměstnání? Jak se s tím vyrovnáte? S podobným pocitem se každé ráno probouzí dvacetiletá Jenny Gisbyová, která po záchvatu ztratila paměť.

Foto: Profimedia.cz

Jenny Gisbyová s přítelem

Článek

Dvacetiletá Jenny zažívá v reálu stav, který mnozí lidé znají jen z filmu. Ve snímku 50x a stále poprvé se herečka Drew Barrymoreová po nehodě každý den probouzí a prožívá dokola to samé.

Pro Jenny jde ale o každodenní realitu, která je součástí jejího života. Jednoho dne v práci zkolabovala a zůstala několik dní v kómatu. Když se probudila, měla ochrnuté nohy, diagnostikovali jí epilepsii a nic si nepamatovala. Nevěděla, kdo je, kde je, ani co se jí stalo.

Lékaři z americké kliniky Mayo označili její stav jako poruchu vyvolanou kolapsem, který mohlo způsobit nějaké duševní trauma a neurologické problémy, kterými zjevně bez větších příznaků trpěla již od dětství, uvedl server Foxnews.

Zná svůj život jen z fotografií

Objevovat stále znovu a znovu vlastní život bylo pro Jenny velmi traumatizující a zdlouhavé, proto si po nějaké době začala vytvářet album s fotografiemi, na kterých byly zachyceny důležité okamžiky jejího života před kolapsem.

„Je děsivé probudit se každý den a nevědět, kdo jsem. Díky fotografiím si vzpomenu alespoň na něco,” uvedla Jenny. Je na nich i její přítel Stuart Balmforth, do kterého se podle vlastních slov zamilovává znovu a znovu.

Podle lékařů je Jennyin stav bohužel neměnný a šance na obnovení paměti jsou téměř nulové. Stejně tak míra ochrnutí se nelepší, Jenny se tak musí vypořádat s dalším traumatem, kterým je pro ni invalidní vozík.

Reklama

Související články

Kouření zhoršuje paměť

Kouříte a občas míváte problémy s pamětí? Možná v tom bude nějaká souvislost. Vědci totiž přišli s tvrzením, že látky, které jsou obsaženy v cigaretách, mohou...

Kdy to začíná jít s pamětí z kopce

Od malička se učíme nové věci, studujeme a vzděláváme, abychom dosáhli vysněné práce a mohli realizovat své sny. I přes veškeré snahy se ale dříve nebo později...

Výběr článků

Načítám