Hlavní obsah

Krásné nohy do plavek aneb Křečové žíly musí pryč

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné slunné dny se blíží, a tak nastává ideální čas pro skoncování s nevzhlednými křečovými žílami, které nejsou jen kosmetickou vadou, ale především zdravotní komplikací. Když se totiž problém, který postihuje každou třetí ženu a každého čtvrtého muže, neřeší včas, může dojít k výraznému zhoršení.

Foto: Profimedia.cz

Křečové žíly se bez včasné léčby jen zhoršují.

Článek

Nejprve se objevují drobné rozšířené žilky, poté nevzhledné, vinuté struktury bolestivé na dotek a posléze může dojít až k porušení zásobování dolních končetin a celé řadě komplikací.

„Kromě viditelných žil si lidé nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíži dolních končetin, zvláště večer po denní námaze a horku. Časem se přidávají otoky kolem kotníků a v posledním stadiu může dojít k tmavému zbarvení kůže a jejímu zatvrdnutí v oblasti bérců. Někdy pak vznikají i obávané vředy. Nemusí to být ale pravidlem. Celou řadu lidí trápí bolesti nohou bez viditelných známek, že se jedná o varixy,” vysvětluje primář Žilní kliniky na Praze 1 MUDr. Ota Schütz.

Koho se křečové žíly týkají
Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Jejich výskyt je dán z 80 % dědičností.  Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Špatné je ale i sedavé zaměstnání. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům. Totéž platí u menopauzy. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu.

Správná diagnóza je základ

Obtíže nemusí vždy odpovídat velikosti křečových žil, a tak je zapotřebí provést odborné vyšetření. Výhoda specializovaných cévních klinik spočívá ve zkušenostech, kvalitě personálu a zároveň v přístrojovém vybavení.

„Vyšetření pomocí barevného duplexního ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností podrobně ukáže, jak to s cévami klienta skutečně vypadá. Ultrazvuk umí rozlišit zdravou žílu od nemocné funkčně i anatomicky. Pomůže nalézt počátek žilního postižení a také naplánovat přesně cílenou operaci. To vše neinvazivně a bezbolestně, s možností toto vyšetření kdykoli opakovat,“ vysvětluje primář Schütz.

Na základě tohoto vyšetření odborník doporučí nemocnému nejefektivnější řešení, které mu zaručí i následnou rychlou rekonvalescenci.

Léčba se liší dle rozsahu postižení

1. konzervativní léčba – mezi základní metody konzervativní léčby křečových žil patří vedle režimových opatření (redukce váhy, zvedání dolních končetin a omezení pobytu v horku) také kompresivní léčba v podobě kompresivních punčoch a medikamentózní léčba ověřenými venofarmaky. Venofarmaka jsou schopná pacientovy obtíže zmírnit a kombinují se právě s kompresivní terapií.

„Účinné venofarmakum (v ČR dostupné jen na lékařský předpis) zmírní zánětlivé změny na žilních stěnách i chlopních, proto pacienti rychle cítí úlevu od bolesti. Navíc venofarmakum zvyšuje napětí žilní stěny (důležité pro zpětný návrat krve z dolních končetin zpět k srdci). Proto nedochází ke zhoršování choroby a k posunu v těžší stadia, jakými jsou například bércové vředy,“ vysvětluje MUDr. Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie.

2. kosmetická sklerotizace – jedná se o ošetření, při kterém je do žilek aplikována látka, která je v podstatě zalepí. Tato metoda je vhodná u pacientů, kteří nemají ještě poškozeny žilní chlopně, ale žíly mají již rozšířené a viditelné, nejčastěji jako metličky.

3. operace křečových žil laserem nebo radiofrekvenční ablace – je indikována tam, kde jsou již chlopně poškozeny. Odstraňuje se při ní poškozená žíla i její viditelné větve. „Při klasické operaci je celá žíla odstraněna z končetiny, tím ale dochází i k poranění okolních tkání, a tedy i k následným bolestem a vzniku velkých modřin a dlouhodobé rekonvalescenci,” vysvětluje cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš z Polikliniky Budějovická MEDICON, a. s.

Proto byly vyvinuty i šetrnější metody operace, a to dnes již velmi rozšířené operace pomocí laseru nebo radiofrekvenční ablace. Jedná se o operace, při kterých je poškozená žíla uzavřena pomocí tepla. To je vytvořeno buď laserovým, nebo radiofrekvenčním vláknem.

„Ani při jednom z těchto způsobů není žilní kmen z končetiny odstraněn, ale jen uzavřen, což je šetrnější k okolním tkáním. Z tohoto důvodu je také hojení a rekonvalescence po těchto operacích rychlejší a méně bolestivá. U obou uvedených metod je však nutné provádět operaci buď v celkové narkóze, nebo minimálně místním znecitlivění (do okolí žíly aplikujeme poměrně mnoho znecitlivujících injekcí), protože v žíle musíme vytvořit poměrně vysokou teplotu,” dodává MUDr. Tomáš Bureš.

4. operační metoda ClariVein  – při této operaci není nutné žádné znecitlivění a výkon je zcela bezbolestný. „Vpichem je do poškozené žíly pod ultrazvukem zaveden speciální katetr, který pomocí chemické látky žílu včetně větví zcela uzavře a tím vyřeší příčinu problému. Žíly tedy není nutné odstraňovat chirurgicky,” upozorňuje MUDr. Tomáš Bureš.

Během výkonu nemocný cítí jen slabé brnění. Po zákroku je žíla zkontrolovaná ultrazvukem a dotyčný odchází domů. Dva týdny poté nosí kompresní punčochy. Fyzické omezení není po operaci prakticky žádné, jen se sportem či větší zátěží je lépe počkat týden.

Důležitá prevence

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud ale již křečové žíly člověk má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si i denně udělat přestávku na 10–15 minut a dát si nohy nahoru.

Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. A především ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření.

Jak dostat nohy do kondice
Začněte hned ráno – Odhrňte peřinu, natáhněte nohy a kružte kotníky nejprve na jednu a pak na druhou stranu, propínejte a krčte prsty u nohou, v závěru „jeďte na kole“ – vleže, jak nás to učili ve školce na tělocviku. Poté pomalu z postele vylezte, přesuňte se do koupelny a dejte si ranní sprchu, při níž budete střídavě sprchovat nohy studenou a teplou vodou od chodidel směrem vzhůru. Čas, který tomuto věnujete, se nijak nepromítne do vašeho ranního režimu, ale vaše cévy se zpevní a prokrví.
Než vyjdete z domu – Dobře si rozmyslete, co si vezmete na sebe. Většina postižených křečovými žilami má i příčně plochou nohu. Zde lze doporučit speciální vložky do bot. V případě již vzniklých křečových žil je také vhodné nosit speciální zdravotní elastické punčochy. Rovněž není dobré nosit příliš úzké kalhoty a punčocháče, ponožky vás nesmí škrtit.
Běžný pracovní den – Nejlepší prevencí je dostatečný pohyb. Proto zkuste v práci víc chodit a pohybovat se. Zapomeňte tedy na výtahy a další moderní vymoženosti. Pokud vám chůze do schodů činí problémy, jděte pomalu a dělejte si přestávky. Jakmile si na to zvyknete, můžete si schody vyjít třeba třikrát. Stoupání do schodů totiž mobilizujete lýtkové svalstvo a podporujete tak zpětné proudění krve.
Cvičení a sporty – Nejjednodušším a nejméně náročným sportem je obyčejná chůze. Vezměte si pohodlné boty a vydejte se na procházku po okolí nebo třeba na nákup. Zrovna tak můžete vzít kolo a pro pečivo na snídani si do nejbližšího obchodu zajet. Nejúčinnějším sportem při problémech s křečovými žilami je ale rozhodně plavání. Nohy si procvičíte, aniž byste je zatěžovali vlastní vahou.
Nevhodné sporty – Snad jediný sport, který se při výskytu křečových žil vyloženě nedoporučuje, je jízda na koni. Nejvhodnější nejsou ani sporty s rychlými starty a doskoky jako například tenis, badminton a squash, dále odbíjená a košíková. Tyto sporty však spíš zhoršují již vzniklé křečové žíly, po jejich odstranění lze ve sportech pokračovat. Dále křečovým žilám nesvědčí výrazné změny teplot, a proto je vhodné i saunu odložit na období po odstranění varixů.
Před spaním – Než ulehnete ke spánku, opět nohy osprchujte střídavě teplou a studenou vodou, přičemž vždy končete studenou. Můžete si znovu lehce zacvičit a nohy protáhnout. Vezměte si deku, peřinu pro návštěvy, nebo si kupte speciální polštář a nohy si v posteli podložte. I při spánku je totiž vhodné, aby byly nohy o 10 cm výš než srdce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Top 5 cviků na pevný zadek a štíhlé nohy

Jak docílit toho, aby náš zadek byl krásně pevný a kulatý? To je otázka, která trápí většinu žen. Nejlepší volbou je správně zkombinovat kardio a posilovací...

Výběr článků

Načítám