Hlavní obsah

Nejčastější alergeny v domácnosti

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen v Evropě je zhruba 150 miliónů lidí, kteří trpí nějakou formou alergie, a jsou to právě potíže s ní spojené, jež patří mezi nejčastější chronická onemocnění. Ale není to jen o sezónních alergiích. Pokud je někdo na alergeny opravdu přecitlivělý, měl by důkladně zkontrolovat byt nebo dům. V obyčejné domácnosti se totiž mohou nacházet nejčastější alergeny, jako jsou například pyly, bakterie, plísně či roztoči.

Foto: Profimedia.cz

Roztoči patří k nejčastějším spouštěčům alergických reakcí.

Článek
Roztoči

K nejčastějším spouštěčům alergických reakcí v domácnosti patří jednoznačně roztoči. „Koberec může v průměru obsahovat až 1000 roztočů na metr čtvereční. Ti se živí odumřelými kožními buňkami a během svého tříměsíčního života mohou vyprodukovat až 2000 trusových částic. Ačkoli mají mikroskopickou velikost, mohou vyvolat velmi vážné alergické reakce,“ říká Igor Pifka ze společnosti Dyson.

Kde je najdete: v jakýchkoli textiliích (gauče, polštáře, ručníky, ložní prádlo apod.).

Jak s nimi bojovat: V nejzávažnějších případech alergologové doporučují používat bariérové povlečení, které má tak hustou strukturu, že jím roztoč neprojde. Lékaři doporučují vyměňovat ložní prádlo u alergiků jedenkrát za týden až deset dní a lůžkoviny prát bez výjimky na 60 stupňů.

„Průměrně 90 % roztočových alergenů v bytě pochází právě z lůžek,“ říká alergoložka Blanka Haindlová. Lůžkoviny je dobré nechat půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec je nezastýlat.

Jak na plyšové hračky: Stačí je vložit do igelitového sáčku a nechat 3–5 hodin v mrazáku. Nízká teplota by měla roztoče zničit.

Při výběru matrace doporučují alergologové i odborníci přihlédnout k použitému materiálu. „Ideální jsou přírodní materiály, které jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější, jsou totiž hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům,“ vysvětluje Jakub Šoufek ze společnosti Johann Malle.

Plísně

Ačkoli si to spousta lidí neuvědomuje a bere plíseň spíše za interiérovou záležitost způsobenou vlhkostí, ve skutečnosti jde o velmi častý alergen. Alergii vyvolávají mikroskopické spory, které se šíří vzduchem, a to zejména ve vlhkém a chladném počasí, nikoli tedy jen v létě, jak je pro spousty alergenů obvyklé.

Kde je najdete: Na tmavých a vlhkých místech (koupelna, toaleta, kuchyň, předsíň, spíž).

Jak s nimi bojovat: Bezprostředně po objevení, a to speciálními prostředky pro tento účel vyrobenými. V prevenci pomohou také odvlhčovače vzduchu, čističky si pro změnu poradí s volně poletujícími sporami v ovzduší.

Pyl

Pyly, zejména ty sezónní, dokážou každý rok pěkně potrápit nejenom alergiky, ale i lidi, kteří jinak žádnou alergií netrpí. Bohužel panuje mýtus, jak se pylům v ovzduší vyhnout: zavíráním oken. To je ale fatální chyba! Při příchodu z venku si totiž na sobě a na svém oblečení přineseme pylů opravdu velké množství, tudíž se okamžitě rozšíří i do domácnosti, o domácích mazlíčcích nemluvě. To občas vyvolá mylnou domněnku, že je člověk alergický na zvířecí srst.

„Alergie na psí srst je spojena zejména s nečistotami, které jsou v ní obsažené – sliny, moč, odumřelá kůže a další, problémem téměř nikdy není srst samotná. Právě zmíněné nečistoty způsobují nejvíce alergických reakcí. U psů navíc nezáleží na tom, zda se jedná o krátkosrsté, nebo dlouhosrsté plemeno,“ říká lékařka Kristýna Zárubová z Fakultní nemocnice Motol.

Kde je najdete: Všude ve vzduchu.

Jak s nimi bojovat: Vyčesáváním domácích mazlíčků, převlékáním do domácího oblečení, klimatizací. I v tomto případě se dá využít čistička vzduchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o atopickém ekzému

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. I tak by se dalo charakterizovat jedno z nejnepříjemnějších onemocnění, které mnohé jedince provází...

Výběr článků

Načítám