Hlavní obsah

Šarlatánka obalamutila svět. Rakovinu, kterou prý zázračně porazila, nikdy neměla

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrcholu slávy obdivovaly Annabelle Natalii Ginsonovou (23) desetitisíce onkologických pacientů po celém světě a snažily se ji napodobit. Loni v prosinci ji časopis Elle vyhlásil nejinspirativnější ženou roku. Pak spadla klec a ze zprostředkovatelky zázraků se vyklubala podvodnice.

Foto: Profimedia.cz

Tvrdila, že pouhou změnou životního stylu, úpravami jídelničku a naladěním do plusu složila na lopatky postupně pět druhů nádorů.

Článek

Její příběh nemohl zapadnout. Lidé milují zázraky, jedinečné obraty osudů z čirého zoufalství do vzkříšené naděje – a ona jim je naservírovala na stříbrném podnose. Tvrdila, že pouhou změnou životního stylu, úpravami jídelničku a naladěním do plusu složila na lopatky postupně pět druhů onkologických nádorů – mozku, krve, sleziny, jater a dělohy.

Kšeft s nadějí

Vše údajně začalo v roce 2009, a to zcela neočekávaně. Poté, co podstoupila očkování vakcínou proti rakovině děložního čípku, dostaly věci tragický spád. „Svět se mi obrátil vzhůru nohama. Lékaři mi sdělili, že mám tumor na mozku a zbývají mi čtyři měsíce života,“ napsala později v jedné ze svých knih.

Odmítla klasickou léčbu a spíš ze zoufalství a beznaděje než rozumově sáhla po alternativní léčbě. A světe div se – pozitivní přístup k životu a úprava jídelníčku ji vyléčily.

Těžká choroba se však nevzdala a na Annabelle znovu zaútočila plnou silou. Tentokrát však mladá žena přesně věděla, co si počít – znovu vsadila především na detoxikaci organismu. Asi ani nepřekvapí, že zase uspěla.

Annabelle, jež absolvovala střední školu v australském Brisbane a pak pracovala pro firmu vyrábějící doplňky stravy, nezaváhala ani na okamžik. Teď přišla její hodina H. Přeměnila se na internetový symbol alternativní léčby rakoviny. „Stala se z ní velice oblíbená bloggerka a dravá podnikatelka. Pod značkou Whole Panty nabízela a prodávala mobilní aplikace, kuchařky, tištěné rady,“ poznamenal list The Boston Globe.

Prožila i klinickou smrt při operaci

Mnozí pacienti v terminálním stadiu rakoviny – doma v Austrálii, v USA, Británii, Německu, Hongkongu či Japonsku – by podle jejích rad skočili do ohně, protože je nalákala na naději, že se také uzdraví.

„Působila jako zjevení. Říkal jsem si: když ona, pak proč ne já,“ svěřil se Robert Stentson z amerického Seattlu.

Jak běžel čas. Oznámila třetí a čtvrtou rakovinu včetně podrobností, jakou bolest jí zákeřné onemocnění působí. Důkladně vylíčení strádání doprovázel slib, že čtvrtinu zisku z prodeje knihy věnuje na charitu, kam už prý převedla 300 tisíc australských dolarů.

A Annabelle dál stupňovala sázky. Tvrdila, že absolvovala několik operací srdce a má za sebou i tříminutovou klinickou smrt na operačním stole. Tou dobou už vydělala statisíce dolarů, pokud ne milióny.

Hra skončila

Avšak napínat tětivu nešlo donekonečna. Počátkem roku vyšlo najevo, že peníze, které Gibsonová údajně vybrala v letech 2013 až 2014 na dobročinné účely, a stejně tak oněch 300 tisíc charitám nikdy nedorazilo. Ba co víc, nadace ji vůbec neznaly.

Na Facebooku začala mazat nepříznivé komentáře a blokovat dotěrné zvědavce. Zčistajasna úplně zmizely její osobní účty na Instagramu i Twitteru.

Pak se na Facebooku objevily fotografie, jak místo vyčerpávajícího boje s rakovinou popíjí nanejvýš spokojená v baru pivo. Ukázalo se, že klamala i o svém věku – není jí 26, ale 23let.

Zpočátku se bránila tím, že nevděk světem vládne a že se stala obětí nepochopitelné, ale poťouchlé a závistivé šikany. To, že charita neobdržela ani cent, prý zavinily zmatky v účetnictví.

Posléze začala slevovat i z rakoviny. Lékař se prý zmýlil v diagnóze, hájila se. Nakonec velmi pečlivě stáhla ze sociálních sítí veškerá tvrzení o tom, že alternativní léčba dokáže porazit smrtelnou nemoc.

Nakladatelství Penguin Publishing, jež vydalo jednu z jejích kuchařek, přiznalo, že po ní nikdy nechtělo potvrzení jejího zdravotního stavu – „v dobré víře“. Časopis Elle ji označil za patologickou lhářku.

Začaly pršet první žaloby

Judith McMillanové z australského Sydney bylo také 23 let, když onemocněla rakovinou jater. Za „léčbu“ od Gibsonové utratila tisíce dolarů. Zemřela dva dny poté, co její o pět let starší sestra Meredith narazila na Facebooku na snímek vysmáté Anabelle se sklenicí piva. „Proklínám Annabelle Gibsonovou. Proklínám ji,“ napsala Meredith na Twitteru.

Co radila na změnu myšlení
Mít odvahu následovat svou vášeň – Vždy dělejte to, co potřebujete, buďte sví a důvěřujte vlastní pravdě, prostředky přijdou samy. Setkáte-li se s lidmi, s nimiž chcete pracovat, nikdy nezačínejte rozhovor větami o penězích. Ukažte jim svou víru a vizi a vysvětlete jim, proč s nimi chcete pracovat.
Autenticita – Děláte-li něco, co chcete, vložte do toho celou svou osobnost a lidé vaše zaujetí vycítí
Vyslyšte intuicí – Žijte jen pro příležitost, k níž vás přitahuje vnitřní síla.
Odpočinek je vzpruhou – Pokud nejste schopni pracovat, musíte si dovolit na chvíli se zastavit. Dopřejte si meditaci, sprchu, přečtěte si knihu. Nemusíte za každou cenu odpovídat na SMS a e-maily. Čas musí hrát ve váš prospěch.
Umění být offline – Alespoň hodinu denně si darujte čas na oddych, vypněte mobil a užívejte si pohodu.
Rozjímání – Od svých dvanácti let medituji, přinejmenším pět minut denně, tvrdila Annabelle. Nezapomeňte, že nalézt v životě vyrovnanost a klid je podstatné pro osobní štěstí, úspěch, kreativitu a jasnou mysl.
Štěstí nade vše – Štěstí musí být vyšší prioritou než zdraví. Jen při pocitu štěstí dokáže tělo vypnout stres a udržovat se zdravé. Nezapomínejte se přitom inspirovat dětskou myslí a zachovejte si hravost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám