Stejný efekt mohou mít podle vědců bílkoviny také u lidí. "Ačkoli jsme výzkum uskutečnili na myších, data jsou použitelná také pro výzkum stravování a reprodukce lidí," tvrdí doktor Jim Gardner z Colorada.

Vědci sledovali vývoj embryí u dvou skupin myší. Jedna z nich dostávala potravu, v níž proteiny tvořily pětadvacet procent stravy a druhá zase takovou, v níž bylo proteinů jen čtrnáct procent.

"V samicích živených potravou bohatou na proteiny se začalo vyvíjet šestatřicet procent embryí, zatímco u samic přijímacích potravu chudší na proteiny se začalo vyvíjet sedmdesát procent embryí," uvedl Gardner.

Skladba jídla hraje důležitou roli

Ale i další vývoj uhnízděných embryí se mezi oběma skupinami lišil. Zatímco ve skupině s potravou bohatou na proteiny se v plod vyvinulo pětašedesát procent embryí, u skupiny s potravou chudší to bylo jednaosmdesát procent.

"Pro nás to znamená, že u žen majících problémy s početím dítěte, bychom se měli zaměřit také na skladbu jejich potravy. Zvláště na množství proteinů," vysvětlil Gardne.