Hlavní obsah

Nadužívání vitamínových tablet zvyšuje riziko rakoviny a chorob srdce

Lidé, kterým ovoce a zelenina buď nechutná, nebo tvrdí, že nemají čas vitamíny v syrové a nejjednodušší formě užívat, doplňují vitamíny právě potravinovými doplňky, nejčastěji ve formě tablet a takzvaných „šumáků”. V touze po železné imunitě a pevném zdraví často podléhají iluzi, že čím více si léků vezmou, tím budou zdravější. Odborníci před tímto stylem nadužívání potravinových doplňků varují, a to z velmi vážných důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Místo farmaceutických tablet by lidé měli vsadit na zdravou stravu. Ilustrační foto

Článek

Výrobci potravinových doplňků s vitamíny a vitamínů v tabletách ve svých reklamách rádi tvrdí, že jejich preparáty člověka chrání před vážnými chorobami. Jenže opak může být pravdou. Člověk, který do sebe láduje velké množství těchto tablet každý den, je totiž ohrožen některými typy rakoviny a chorobami srdce více než ten, kdo je neužívá vůbec.

„Vitamínové preparáty bez předpisu jsou reklamou nabízeny pro své blahodárné účinky na zdraví, ale jejich nadužívání může mít opačný účinek,“ tvrdí onkologové z Colorada.

Tým doktora Tima Bryerse dokázal, že lidé užívající velké množství vitamínových tablet každý den jsou ohroženi rakovinou více než ti, kteří je neužívají. Přitom nejvíce jsou ohroženi ti, kdo přijímají dávky vyšší, než doporučuje výrobce.

Vyšší riziko rozvoje rakoviny

„Nejsme si jistí tím, proč tomu tak je na molekulární úrovni. Ale důkazy tvrdí, že lidé, kteří užívají více potravinových doplňků, než je potřeba, mají vyšší riziko rozvoje rakoviny,“ uvedl doktor Bryers z Onkologického centra při Coloradské univerzitě.

V jednom z mnoha výzkumů, které jeho tým provedl, vyšlo najevo, že nadužívání tablet s betakarotenem (barvivem, z něhož vzniká vitamín A) zvyšuje riziko rakoviny plic a chorob srdce o dvacet procent. U nadužívání betakarotenu potravou však k ničemu takovému nedochází.

Ale také kyselina listová užívaná z farmaceutických preparátů (nikoli ze stravy) zvyšovala výskyt polypů v tlustém střevě. Lidé přitom tento vitamín užívají právě jako prevenci polypů v tračníku. Místo farmaceutických tablet by tak měli spotřebitelé spíš vsadit na zdravou stravu.

„Neříkáme tu, že se lidé musejí bát užívání vitamínů a minerálů. Ale měli by opravdu dbát na přesné dávkování, které může být pro zdraví dobré, a nikdy ho nepřekračovat. V žádném případě a nikdy to však není náhrada vyvážené a kvalitní stravy, která jediná dodá tělu potřebné a bezpečné množství vitamínů a minerálů,“ dodal doktor Bryers.

Reklama

Související články

Afty odstartuje oslabená imunita

Jsou záhadou. Nikdo totiž přesně neví, co vyvolává bolestivé puchýřky - afty, které se v ústech mění ve vřídky. Většina stomatologů je dává do souvislosti...

Potřebný vitamín, který mnohým ženám chybí

Lidé všeobecně vědí, že existují výživné látky, které jsou pro lidské tělo potřebné. Při jmenování mnozí vzpomenou například vitamín C nebo železo. Jen málokdo...

Výběr článků

Načítám