Hlavní obsah

Ořechy a jejich zdravotní benefity

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechy a semena se v posledních letech těší velké oblibě široké veřejnosti. Je to zejména proto, že je spousta odborníků začala hojně obsazovat do dietních plánů, ale i díky tomu, že lékaři upozorňují na jejich nezanedbatelné zdravotní benefity.

Foto: Profimedia.cz

Ořechy mají spoustu zdravotních benefitů.

Článek

Ořechy jsou nepopiratelně zdrojem spousty živin a vitamínů, které naše tělo potřebuje. Každý druh ořechů má jiné zdravotní účinky a odborníci zveřejňují stále nové a nové studie, které jasně ukazují na to, že bychom jejich konzumaci rozhodně neměli zanedbávat.

Para ořechy

Para ořechy nebo také brazilské ořechy jsou známé tím, že obsahují vysokou dávku selenu. Pouze dva para oříšky denně poskytnou tělu 100% denní dávku, která představuje 75 mikrogramů. Selen je pro tělo důležitý zejména pro zdravý imunitní systém a hormon thyroxin, který je důležitý k regulaci metabolismu. Vědci také zjistili, že aktivuje antioxidant, který pomáhá snižovat riziko rakoviny prostaty.

Mandle

Deset mandlí denně a získáte doporučenou denní dávku vápníku, který je velmi důležitý pro naše kosti. Stejně tak mandle obsahují i vlákninu a jsou bohaté na vitamín E, který působí blahodárně na vzhled a zdraví pokožky. Neloupané mandle obsahují antioxidanty, které působí protizánětlivě, a také hořčík, který je pro tělo nesmírně důležitý zejména pro nervovou soustavu, imunitní systém a zdravé kosti a zuby.

Kešu

30 gramů kešu ořechů obsahuje zhruba dva miligramy železa. U žen je doporučené denní množství zhruba 14,8 miligramu a u mužů 8,9 miligramu. „Bohužel se ale železo z kešu ořechů vstřebává do těla daleko složitěji než železo z masných výrobků,“ říká dietoložka Sarah Schenkerová pro Daily Mail. „Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa z bezmasých zdrojů, takže je ideální jíst kešu v kombinaci s ovocem, v salátu s paprikami a rajčaty nebo například společně s džusy a šťávami.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou bohaté na omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty a v souvislosti s jejich konzumací byl prokázán pozitivní účinek na lidský zrak. Ve dvouleté studii vědci z univerzity v Barceloně zkoumali, jaký vliv má na lidské tělo denní konzumace 28 g (zhruba sedm celých ořechů) vlašských ořechů. Díky obsahu omega 3 mastných kyselin působí blahodárně i na správnou funkci srdce.

Arašídy

Arašídy jsou plné vlákniny a bílkovin, což v praxi znamená, že se po jejich konzumaci člověk dostatečně zasytí. Technicky vzato se nejedná o ořech, ale o luštěninu. „Jsou bohaté na živiny a mají nízký glykemický index, což znamená, že pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi,“ říká Schenkerová.

Hrst ořechů denně pomáhá snižovat riziko srdečních chorob, a to až o 29 %. Také ale snižuje riziko úmrtí na rakovinu (11 %). Výsledky vyplynuly ze studie z roku 2013 publikované v New England Journal of Medicine. Třicet let trvající studie provedená na 120 000 lidech ukázala, že čím častěji lidé jedí ořechy, tím snižují riziko předčasného úmrtí.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám