Hlavní obsah

Novinka, která pomáhá cukrovkářům zhubnout

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři mají skvělou zprávu - nové léky ze skupiny gliflozinů nesnižují při cukrovce jenom hladinu krevního cukru, snižují také váhu. Nadbytečná kila totiž zhoršují stav choroby.

Článek

Už samotná obezita zvyšuje až šestkrát riziko, že u zdravého člověka vypukne diabetes. Ale funguje to i naopak. U řady cukrovkářů, kteří pod dohledem lékařů radikálně zhubli pomocí cvičení, se nemoc zlepšila do té míry, že mohli přejít z inzulínu na antidiabetika, což pro ně představuje mnohem lepší kvalitu života.

„Zmíněné glifloziny vstupují do procesu, který se odehrává v ledvinách,“ vysvětluje přední odborník, profesor Štěpán Svačina. „Organismus tam vychytává cukr ze vznikající moči a transportuje ho zpět do krve, aby o něj nepřišel. Nové léky tento mechanismus zablokují a pacient pak cukr vymočí. Tím připraví tělo o část energie a to je hlavní důvod hubnutí. Počet kil, která lidé díky nim shodí, bývá hodně individuální. Ve studiích to byly v průměru čtyři kilogramy.“

Zátěž pro srdce, ledviny i klouby

Cukrovka II. typu je nemoc, při které se sníží citlivost tkání vlastního těla k inzulínu. Krevní cukry se pak nepřirozeně hromadí v krvi a poškozují organismus. Diabetologové vysvětlují svým pacientům, že musí držet na uzdě jak tuto zvýšenou glykémii, tak příval kalorií. A přemíru tuků považují za stejně nebezpečnou jako přemíru cukrů. Přibývající kila totiž nezvyšují jen hladinu krevního cukru, ale obvykle také cholesterol a krevní tlak.

Pacient, který si nehlídá hladinu cukru, si snadno zkrátí život o deset a více roků.

Když se nemocný dokáže zbavit pěti až 10 procent své hmotnosti, sníží tím vedle glykémie, cholesterolu a hypertenze také zátěž srdce stejně jako kloubů. S hmotností u něj zároveň klesá riziko druhotných komplikací diabetu. Tedy infarktu, problémů se zrakem, s ledvinami, se ztrátou citlivosti i s diabetickou nohou.

Klíč je v pocitu sytosti

Podobný efekt jako glifloziny mají rovněž léky ze skupiny inkretinů. I ty lékaři nedávno zaváděli do praxe. Zlepšují sekreci inzulínu a brzdí tvorbu glukózy v těle. Snižují tak příliš vysoké hladiny glykémie, které poškozují cévy a způsobují další potíže. Zároveň u diabetika zmenšují chuť k jídlu a zpomalují vyprazdňování žaludku, takže mu pocit sytosti vydrží déle. To všechno jsou důvody, proč má šanci zhubnout.

V klinické studii shodili cukrovkáři, kteří užívali některé léky z této skupiny, v průměru 3–5 kilo za tři až šest měsíců. Řada nemocných ale zhubla o 10 a někteří i o 15 kg.

Počáteční příznaky

Krevní cukr zdravého člověka se pohybuje po ránu nalačno v rozmezí 3,8 až 5,6 milimolů na litr (mmol/l). Hodnoty 5,6 a 6,9 považují diabetologové za latentní stadium choroby, kdy už je potřeba sáhnout k léčbě antidiabetiky, což může oddálit vypuknutí nemoci. Hodnoty od 7 mmol/l výš signalizují cukrovku.

Ta se dlouho nemusí nijak výrazně projevovat. To je na ní záludné. „Počátečními příznaky bývají žízeň, nadměrné pití, častější a vydatné močení, včetně toho nočního,“ říká profesor Svačina. „Někdy také rozmazané vidění, případně hubnutí, i když postižený člověk jí normálně nebo dokonce hodně.”

Užitečné informace o cukrovce a její léčbě najdete na internetové adrese www.denik-diabetika.cz. Nebo v knize Jak si kontrolovat a zvládat diabetes, kterou napsal kolektiv lékařů vedených profesorkou Alexandrou Jirkovskou.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nežádoucí i nebezpečné reakce mezi léky

Průměrný český senior užívá deset léků denně. Výjimkou však nejsou ani ti, kteří jich berou patnáct až dvacet a řada dokonce třicet. Čím více tabletek, tím...

Lék na cholesterol spouští cukrovku

Statiny, léky, které mají snížit riziko srdečních nemocí, mají nežádoucí a značně rizikový vedlejší účinek – zvyšují nebezpečí propuknutí cukrovky. Ti, kdo...

Výběr článků

Načítám