Hlavní obsah

Stan proti melanomu se letos zaměří na nejrizikovější skupinu obyvatel

Novinky, ema

Česká republika patří bohužel mezi státy s největším výskytem zhoubných nádorových onemocnění. Ani to ale mnohé lidi nedonutí k tomu, aby se více zajímali o své zdraví a chodili na preventivní prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek Stanu proti z melanomu, z roku 2010.

Článek

„Ročně jich je nově diagnostikováno více než 77 000 a ke konci roku 2013 mělo zkušenost s nějakým typem nádoru více než 450 000 osob,” řekl na tiskové konferenci k akci Stan proti melanomu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dodal také, že tato alarmující čísla jasně dokazují, jak je nutná osvěta o účinné prevenci nádorových onemocnění. Vzhledem k tomu také ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi a zdravotními pojišťovnami zahájilo projekt adresného zvaní občanů ke screeningu zhoubných nádorů.

Od jeho zahájení (leden 2014) byly na preventivní vyšetření pozvány přes dva milióny lidí. Programy jsou zaměřeny na rakovinu děložního hrdla a prsu u žen, tlustého střeva a konečníku u obou pohlaví. Zvaní jsou lidé z rizikových skupin, kteří toto preventivní vyšetření dosud nepodstoupili.

Stan proti melanomu míří na nejrizikovější skupinu

„Náš typický pacient je muž, čtyřiapadesátník, který přijde, a má relativně velký melanom na zádech. To je dané tím, že pánové na zahrádce pobíhají bez košile, a protože jim slunce svítí do obličeje, nastavují se mu zády. Až teprve, když jim melanom začne krvácet přes košili, tak přijdou. To už je ale z hlediska uzdravení většinou dost pozdě,” poukazuje na nejrizikovější skupinu zhoubného melanomu kůže dermatolog Petr Arenberger a vysvětluje, že zejména proto je letošní akce Stan proti melanomu zaměřena hlavně na muže 50+.

Melanom, zhoubný kožní nádor, je velmi častým onemocněním a počet nových případů každoročně přibývá, zejména kvůli tomu, že se lidé nedostatečně chrání před sluncem a zanedbávají tolik potřebnou prevenci. Za posledních 40 let se jeho výskyt, kvůli trendu opálené kůže až zesedminásobil. Zejména i kvůli tomu se pod záštitou České dermatovenerologické společnosti, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Masarykova onkologického ústavu letos koná již po deváté preventivní akce Stan proti melanomu.

27. a 28. dubna 2015 v Praze na Václavském náměstí, 11. května v Brně na náměstí Svobody a 15. května v Ostravě (Avion Shopping Park) budou veřejnost ošetřovat lékaři zdarma, a to pomocí ruční i digitální dermatoskopie, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu kožního útvaru. Pokud se u některého pacienta potvrdí nález, bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, kam se člověk může po vlastní úvaze samozřejmě obrátit.

„Že má zhoubný nádor kůže letos uslyší 2525 lidí a vzhledem k tomu, že jde o tak častý nádor, bude s touto diagnózou v ČR letos žít téměř 30 000 lidí,” říká dermatoložka Monika Arenbergerová. V roce 2014 byly v rámci preventivní akce vyšetřeny téměř 4000 lidí, z toho bylo zjištěno 34 melanomů.

Kdy přijít na preventivní vyšetření?
zvětšování znaménka
změna barvy
vyvýšení znaménka
krvácení, svědění, strupy
nově vzniklé znaménko po 35. roku věku

Anketa

Nechali byste si bezplatně vyšetřit znaménka na kůži?
Ano, určitě
97,2 %
Ne, nevidím důvod
1,6 %
Přemýšlím o tom
1,2 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám