Hlavní obsah

Piva se nemusíte vzdát ani při hubnutí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol je podle mnoha lidí nepřítel hubnutí. Podle odborníků ale velmi záleží, o jaký druh alkoholu se jedná a v jakém množství. Například pivo má pro organismus celou řadu pozitivních účinků a byla by škoda se ho zcela vzdávat. Navíc má dokonce nižší kalorickou hodnotu než mnohá červená vína.

Foto: Profimedia.cz

Ihned po sportu je výborné nealkoholické pivo, které funguje stejně jako iontový nápoj.

Článek

Obecně platí, že doporučená denní dávka alkoholu je mezi 20 až 30 gramy. V přepočtu na piva to tak znamená, že muži si denně mohou dopřát tři třetinky klasického ležáku, ženy pak o jednu třetinku méně. A i s tímhle množstvím se dá zhubnout do plavek.

„Jedno až dvě piva denně nebudou mít přímý vliv na hubnutí, jde spíše o celkové rozložení stravy a pohybu. Lidé mají často tendenci svalovat svou nedisciplinovanost na pivo, než na to, aby si přiznali, že špatně jedí a nehýbají se,“ vysvětluje výživový specialista Martin Škába.

Nelze opomíjet fakt, že pivo i víno vznikají z přírodních zdrojů a jsou bohaté na celou řadu zdraví prospěšných látek, například přirozenou kombinaci minerálů. A to především draslíku a hořčíku, ale také vitamínu C, selenu, vitamínu E a velkého množství antioxidantů, jako jsou polyfenoly, bioflavonoidy, fytoestrogeny. Všechny tyto látky chrání tělo před volnými radikály.

Pivo a pivní břicho

Růst pivního břicha nesouvisí tolik s pivem jako takovým, jako spíš se životním stylem pivařů, kteří konzumují piva v nadměrném množství, málo se hýbou a k tomu si dopřávají ve velkém tučná a nezdravá jídla.

„Ženy ale denně mohou vypít bez obav půllitr a muži dva půllitry piva. Z toho břicho nikdy nenaroste,” upozorňuje britský lékař George Philliskirk a dodává:

„Když se pivo pije v mírném množství, poskytuje širší spektrum zdravotních výhod než víno. Je výborným zdrojem vitamínu B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyroxidin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin). Navíc obsahuje rozpustnou vlákninu, v půllitru je jí až třicet procent denní dávky.”

Pivo jako iontový nápoj po sportu

Proto je pivo i velmi vhodné po sportovní aktivitě. Ideální je nealko pivo, které dokáže tělo velmi rychle zavodnit a vyrovnat hladinu iontů. Funguje tedy jako výborný iontový nápoj. Jelikož se jedná o čistě přírodní nápoj, je mnohem vhodnější, než kterékoli běžně dostupné iontové nápoje.

„Ihned po sportu doporučuji nealko pivo, poté doplnit živiny formou vhodného jídla a až poté si dát třeba jedno nebo dvě alkoholická piva,“ říká Martin Škába.

Pivo navíc podle odborníků podporuje spánek či trávení. Aby ale skutečně plnilo funkci vhodného nápoje pro zdravý životní styl, platí, že základem je jeho umírněná konzumace.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy při hubnutí ztrácejí motivaci

Mnoho žen se před létem, kdy je čeká odhalování v plavkách u bazénu nebo na veřejných koupalištích, snaží shodit přebytečná kila nebo alespoň zpevnit postavu....

K hubnutí často volíme nevhodné sporty

S příchodem jara zažívají sportoviště i lesoparky nápor Čechů i Češek odhodlaných shodit přebytečná kila po zimní zahálce. Jenže léčba sportovním šokem má...

Výběr článků

Načítám