Hlavní obsah

Nitroděložní tělíska fungují, ale mohou mít mnoho vedlejších účinků

Novinky, das

Obliba nitroděložních hormonálních tělísek jako formy účinné antikoncepce výrazně roste. Je to dáno především bezstarostností, kdy si ženy nemusí neustále hlídat, zda si vzaly či nevzaly pilulku, a pak také pětiletým intervalem funkčnosti. Bohužel ne všem ženám tato forma antikoncepce vyhovuje, v lepším případě si ženy stěžují jen na přibývání na váze, v horším na masivní krvácení i mimo menstruační cyklus, výkyvy nálad a ztrátu sexuálního libida.

Foto: Profimedia.cz

Pěti až deseti procentům žen nitroděložní tělíska nedělají dobře. Ilustrační foto

Článek

Potvrzuje to i příběh devětadvacetileté Britky Danielly Grayové, která během sedmi měsíců, co jí lékařka do těla vsadila hormonální nitroděložní tělísko, prožívala doslova peklo. Matka dvou dětí téměř neustále velmi silně krvácela. Ačkoliv po čtyřech týdnech navštívila svého gynekologa a o svých problémech ho informovala, on ji jen uklidňoval, že se jedná o dočasný stav, ať je trpělivá, že se velmi brzy vše stabilizuje.

Bohužel se tak nestalo. Danielle někdy v noci tak moc krvácela, že spala ve vaně, protože žádná z dostupných pomůcek intimní hygieny jednoduše nefungovala. Vzhledem k obrovským krevním ztrátám začala být malátná, postupně přestávala jíst a upadala do hluboké deprese.

„Vše, co se kolem mě dělo, bylo jako zlý sen. Po dalších dvou měsících jsem tedy opět navštívila svého lékaře a žádala ho o vyjmutí tělíska. Opět trval na tom, že se vše brzy zklidní, ať ještě vydržím a tak já opět bojovala. Bohužel nic se nezlepšovalo, naopak můj stav se jen a jen zhoršoval,” vypráví pro Daily Mail Grayová.

Po sedmi měsících od aplikace tělíska byla už na pokraji zhroucení. Bála se jít kamkoliv dál, třeba pro děti do školy, protože neustále prožívala okamžiky, kdy krvácení bylo tak silné, že ho ani kombinace tamponů a vložek nezachytila. Navíc měla téměř neustále silné křeče připomínající porodní bolesti. Až poté jí lékař tělísko z těla vyjmul a ona měla po problémech.

Nejedná se o ojedinělý případ

Danielle není rozhodně jediná, kdo měl na hormonální nitroděložní tělísko takové reakce. Podobnou zkušenost měla s nitroděložním tělískem i sedmatřicetiletá Jessica Laneová, která silně krvácela dokonce 12 měsíců v kuse, než se jí tělísko samovolně uvolnilo. Ani u ní nebyl problém jen s krvácením, ale také s výrazným ztloustnutím a pak absolutní ztrátou libida.

Negativní zkušenost s hormonálním tělískem měla i třicetiletá Harriet Robsonová, která trpěla neuvěřitelnými výkyvy nálad, kdy vztek a agresivitu střídal zoufalý pláč a pocity bezmoci. Z čista jasna se změnil i její postoj k partnerovi. Najednou jí na něm vadilo úplně vše, dokonce i jak dýchá, o sexuální přitažlivosti nemohla být řeč.

Zároveň ji trápily intenzivní bolesti, během nichž dokonce ztrácela vědomí. V podstatě celé tři roky, kdy měla nitroděložní tělísko, se cítila, jako kdyby měla nonstop premenstruační syndrom. Jakmile jí bylo tělísko vyjmuto, vše z ní spadlo. Náladovost a všechny ostatní problémy byly ty tam.

Podle britských statistik má s touto formou antikoncepce problém 5–10 % žen. Jen mezi lety 2002–2011 bylo v Británii podáno 98 žalob na lékaře v souvislosti s nadměrně vysokými vedlejšími účinky tělísek. U 39 z těchto žen  dokonce došlo k protržení dělohy během vkládání tělíska. Problémy se vyskytly i v souvislosti se zavedením tělísek u již těhotných žen, o čemž samozřejmě ani jedna ze stran neměla tušení. Riziko potratu je následně obrovské.

Proč k tomu dochází

Na trhu jsou v současnosti k dostání dva druhy nitroděložních tělísek. V prvním případě se jedná o hormonální (Mirena), které funguje na bázi uvolňování hormonu progesteronu. Ten zhušťuje hlen děložního hrdla (čímž minimalizuje setkání spermie s vajíčkem), snižuje sliznici dělohy (čímž zabraňuje usazení oplozeného vajíčka) a k tomu ještě brání ovulaci ženy. Se zvýšením hladiny progesteronu v krvi ženy ale může docházet právě k nadměrnému krvácení.

Lékaři tuto antikoncepci doporučují jak ženám po porodech, tak ženám kolem 40. roku věku, u nichž naopak může docházet ke sníženému menstruačnímu krvácení.

Druhou možností je nehormonální nitroděložní tělísko, které obsahuje měď. Ta vytváří nepřátelské prostředí pro spermie, čímž zabraňuje setkání spermie s vajíčkem. Pokud ale přesto dojde ke spojení spermie s vajíčkem, měď překazí usazení embrya v děloze.

Přestože většina žen přijímá tuto formu antikoncepce velmi dobře, lékaři by všechny ženy měli upozornit i na možné vedlejší účinky. Předností nitroděložních tělísek je nejen velmi nízký obsah hormonu, ale i bezstarostnost, kdy se žena nemusí bát, že si zapomene vzít pilulku a bude nějaký čas bez dostatečné ochrany.  Navíc u tohoto druhu antikoncepce je i velmi nízké riziko trombózy proti jiným druhům hormonální antikoncepce.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v antikoncepci

Chcete otěhotnět, vysledovat své plodné dny, nebo naopak hledáte účinnou nehormonální antikoncepci, která by nechtěnému těhotenství zabránila? Více než...

Výběr článků

Načítám