Hlavní obsah

Proč ženy při hubnutí ztrácejí motivaci

Novinky, ema

Mnoho žen se před létem, kdy je čeká odhalování v plavkách u bazénu nebo na veřejných koupalištích, snaží shodit přebytečná kila nebo alespoň zpevnit postavu. Uchylují se nejen k dietám, ale i ke cvičení. A protože je pro mnoho z nich domácí cvičení příliš malou motivací, zamíří cvičit do fitness center. I zde ale mohou selhat.

Foto: Profimedia.cz

Obézní ženy se často stydí začít sportovat kvůli tomu, že se bojí reakce ostatních.

Článek

Proč ženy při své touze po lepší postavě často selhávají? Na to může z části odpovědět i průzkum, na který odkazuje server Daily Mail. Pravděpodobná příčina může prý pocházet už z dětství, přesněji tedy z hodin povinného tělocviku. Jistě si každý pamatuje na „outsidery“, kteří odmítali nebo se styděli cvičit. Takoví jedinci se díky své postavě nebo sportovnímu výkonu stávali často terčem posměchu.

A podobné pocity se mohou o několik let později vrátit i ve chvíli, kdy se ženy po mnohaleté nečinnosti a absenci sportu rozhodnou dostat do formy. Bojí se urážení, toho, že se na ně všichni budou dívat a budou středem pozornosti, že budou automaticky zařazeny do skupinky těch, kteří jsou předem odepsaní.

Nedostatek pohybu tělu škodí

Výzkum ukázal, že dvě třetiny žen nedodržují doporučenou dávku pohybu, která činí v průměru dvě a půl hodiny aerobního cvičení týdně. U mužů se hovoří o 56 %. Experti ovšem varují, že nedostatek pohybu je pro tělo zhruba stejně škodlivý jako tabák a ve velké Británii je spojen s jedním ze šesti úmrtí.

Doktorka Sarah Wollastonová řekla, že je nepřijatelné, aby se ženy za sport styděly. „Musíme se postarat o to, aby se ženy mohly účastnit jakéhokoliv sportu, kterého budou chtít. Nemůžeme přece rozdíl mezi pohlavími ignorovat tak dlouho.“

Šestatřicetiletá matka a motivační řečnice se do průzkumu vyjádřila, že se mnoho žen bojí navštěvovat různé běžecké spolky a kolektivní hodiny z toho důvodu, aby nebyly vnímány jako ty slabé, které poběží a budou se potit někde na konci celé skupiny. Dodává, že to platí hlavně u těch žen, které mají nadváhu nebo jim zbyla kila po porodu.

„Znám spoustu žen, které si raději pořídily běhací pás domů a běhají tam, aby je nikdo neviděl. A to je ten problém. Protože nevídáme obézní ženy v posilovnách nebo na lekcích, myslíme si, že cvičení a hubnutí zkrátka není pro ně.“

Fastfood v nemocnici

Průzkum ale upozornil i na fakt, že například mnoho nemocnic podává svým pacientům nevyhovující jídlo. Profesorka Theresa Marteauová z Cambridgské univerzity zmínila dokonce dvě nemocnice v Británii, které nabízejí přímo jídlo z nejznámějších fastfoodů. „V nejlepším případě je to nelogické a v tom nejhorším se jedná skoro o nedbalost, že nabízejí svým pacientům ke konzumaci jídla plná tuku, soli a cukru.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám