Hlavní obsah

Nepříjemný zlozvyk léta spojovaný s artritidou není nebezpečný

Novinky, ema

Nešťastný zlozvyk některých lidí, tedy praskání a křupání kloubů na rukou, vede mnoho let ke spekulacím, že si dotyčný může tímto zvykem způsobit artritidu, opotřebovat si klouby a ve stáří si tak přivodit třes.

Foto: Profimedia.cz

Praskání a křupání kloubů nevede k artritidě, tvrdí odborníci.

Článek

Může nepříjemný zvuk, který u mnoha lidí vyvolává husí kůži, opravdu škodit zdraví? Bohudíky ne, říkají odborníci. Ačkoliv těmito pověrami rodiče často své děti strašili a doufali, že je tak od křupání prstů odradí, pravda je bohužel taková, že lidem žádné tragické následky ve skutečnosti nehrozí.

Mnoho doktorů říká, že ačkoliv není praskání kloubů pro člověka nijak zásadně nebezpečné, rozhodně se nedá považovat za zdravý zvyk. Několik studií se věnovalo tomu, aby nalezly spojitost mezi nepříjemným zlozvykem a artritidou, ovšem bezúspěšně, píše DailyMail.

Kdysi se teenager Donald Unger z Kalifornie rozhodl, i přes varování své matky, že až bude starý, budou ho bolet klouby a trápit ho bude třes v rukou, vyzkoušet vše na vlastní kůži. Začal si proto prokřupávat klouby na levé ruce, pravou ruku naopak nechal bez povšimnutí, aby mohl pozorovat výsledky.

Testoval se 60 let a dostal cenu

Po neuvěřitelných 60 letech „testování“ se u něj neobjevily žádné, ani nejmenší příznaky artritidy, a tak usoudil, že se jeho matka zřejmě mýlila. „Dívám se na své ruce a nevidím nejmenší známky jakékoliv nemoci,“ řekl alergolog Unger, který v roce 1998 publikoval svá zjištění v deníku o artritidě a revmatismu.

„Za celý svůj život jsem posbíral spoustu cen a ocenění, ale svých 15 minut slávy jsem si užil díky takové stupiditě,“ řekl Unger k tomu, že za svůj objev získal IG Nobel Prize, takzvanou parodii na Nobelovu cenu.

Že ale zlozvyk není tak úplně neškodný, potvrzuje výzkum, který naznačuje, že by mohl být spojený s mechanickým poškozováním měkkých tkání. Studie v časopise věnujícím se revmatických chorobám spojuje tento jev dohromady s bolestivostí ruky a nižším procentem vaziva u kloubu. To vedlo vědce k závěru, že může docházet k „funkčnímu znehodnocení ruky“.

Lékaři ale varují, že je možné si takovým nevinným křupnutím přivodit i lehčí úraz či otok. V takovém případě doporučují vyhledat lékařské ošetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlastní buňky uleví od bolestí kloubů

Využití kmenových buněk se neustále rozšiřuje. Je to především pro jejich jedinečnou schopnost obnovovat se a reagovat na různé signály. Díky svým vlastnostem...

Výběr článků

Načítám