Hlavní obsah

Mladá žena trpí těžkou formou ekzému, zázračně jí pomáhá ovesná kaše

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá Britka Amy-Luis Jamesová trpí od útlého věku nejtěžší formou ekzému. Během léčby vyzkoušela naprosto všechno. Od nejrůznějších léků, mastí po přírodní léčiva. Nic nezabíralo. Vše se změnilo až vysazením léků a objevem účinků kaše z ovesných vloček.

Foto: didsomeonesaycheese.wordpress.com

Amy o svém boji s onemocněním píše blog, kde si i lidé se stejným problémem vyměňují zkušenosti.

Článek

O životě s ekzémem hovoří jako o peklu, které dennodenně prožívala. „Lidé si vůbec neuvědomují, jak ekzém může být vážné onemocnění. Nejde jen o nesnesitelné svědění, ale i olupující se kůži a poté i nemalé bolesti. Ti, co ekzém nikdy nezažili, jej bagatelizují a realitu v podobě rozškrábaných částí těla do krve, každodenní výměny povlečení pro znečištění, si ve skutečnosti vůbec nedovedou představit,” vysvětluje Daily Mailu Amy.

Ekzém se u ní objevil kolem třetího roku věku. Zprvu to byl jen problém loketních jamek, který se postupně rozšiřoval po pažích, nohou a břichu. Kolem 15 let věku se jí navíc začal objevovat i na krku, obličeji a vlasové pokožce.

„Lidi se mi zprvu smáli, že mám na krku modřinu lásky (cucflek), ale byl to ekzém. Nosila jsem proto neustále šátky, abych to zamaskovala,” vypráví Amy.

V tom věku se již mnohé dívky začaly líčit a používat nejrůznější kosmetické přípravky, což pro Amy bylo zcela nemyslitelné. Nemohla se ani obléknout, jak by se jí líbilo. Na svém těle nesnesla nic, co by nebylo vyrobeno ze 100% bavlny.  Připadala si hrozně odporně, a místo aby si užívala mladých let, byla doma a schovávala se před světem.

Foto: https://didsomeonesaycheese.wordpress.com

Amy

Vyzkoušela téměř vše

Vyzkoušela veškerou dostupnou léčbu. Od nejrůznějších léků, mastí, steroidů, léčebných kúr po bylinky, změnu stravy či další alternativy. Nic z toho ale pořádně nepomáhalo a už vůbec ne dlouhodobě.

Zlom nastal v okamžiku, kdy narazila na mezinárodní společnost ITSAN, která se zaměřuje na zvýšené povědomí o ekzému a souvislosti mezi tímto onemocněním a léčbou krémy s obsahem steroidů.

V ten okamžik upustila od léčby steroidy a nahradila ji pouze pečujícími krémy na ekzematickou pleť. Při hledání dalších možností narazila na informace ohledně zázračných účinků ovesných vloček. Zakoupila tedy sáček ovesných vloček v obchodě a dle rad si udělala z vloček a kozího mléka kaši, kterou na pleť přikládala jako běžné pleťové masky. A byla opravdu velmi překvapena, jak moc je jí po maskách lépe. Proto si začala dělat i z ovesných vloček koupele. Do starých silonových ponožek vloží vločky a ty pak louhuje ve vaně s vodou.

Foto: https://didsomeonesaycheese.wordpress.com

I takto vypadala ruka mladé dívky.

„Voda sice vypadá vcelku nechutně, ale ty účinky za to stojí,” dodává Amy.

Ekzému se sice nezbavila úplně, stále jej má na rukou, krku a ramenou, nicméně v mnohem přijatelnější formě. Po vysazení léčby antihistaminiky a steroidy se jí výrazně ulevilo, a to nejen po stránce zmírnění projevů ekzému, ale i po stránce žaludečních a střevních problémů.

Jediná věc jí v současnosti ještě velmi trápí, a to rozsáhlá ztráta vlasů v důsledku dlouhodobého stresu a pak také ekzému v pokožce hlavy. Na mytí hlavy používá ty nejjemnější šampony, co existují, a k tomu používá i speciální stimulanty pro růst vlasů, nicméně vše velmi opatrně, aby co nejméně zatěžovala už tak poškozenou pokožku hlavy. Je to běh na dlouhou trať.

Nicméně vzhledem k ústupu ekzému z obličeje se dnes může alespoň trošku namalovat a cítit se žensky a celkově lépe.

Foto: https://didsomeonesaycheese.wordpress.com

Amy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám