Hlavní obsah

Snídaně nevhodné do redukčního jídelníčku

Novinky, ema

Snídaně je podle odborníků na hubnutí a výživu nejdůležitějším jídlem dne. Jenže to ale neznamená, že si můžeme k snídani dát to, co nás zrovna napadne. Dietologové a výživoví poradci upozorňují, že i jídla, která se mohou zdát dietní a vhodná na redukci váhy, nám ve skutečnosti mohou bránit v hubnutí.

Foto: Profimedia.cz

Nahraďte bagel raději celozrnným toustem. Jedna kulatá nasládlá bulka totiž vydá za pět krajíců chleba.

Článek

Odborníci doporučují vydatně a hodně snídat. Hlavně v případě, kdy má člověk potřebu zredukovat svou váhu. Dále ale upozorňují, že ne všechna jídla jsou vhodná ke snídani. Dietoložka z New Yorku Lisa Youngová pro womenshealthmag.com upozorňuje na nejčastější chyby, kterých se ženy při snídani dopouštějí. A právě ty jim mohou bránit v cestě k ideální postavě.

Džusy

Džusy mají ve skutečnosti daleko vyšší obsah cukru než samotné ovoce, ze kterého jsou vyrobeny. Doslazují se především proto, aby byly lahodnější. Proto se doporučuje místo těch, které se prodávají v supermarketu, konzumovat buď čerstvé ovoce, nebo si jeho šťávu vymačkat. Čerstvá šťáva obsahuje daleko více vlákniny, což tělu dává mnohem více energie a také se budete cítit plnější po delší dobu, než když si dáte sklenici krabicového, průmyslově vyrobeného a doslazeného džusu.

Cereálie

Kukuřičné lupínky chutnají skvěle, stejně jako jiné cereálie, nicméně dietoložka upozorňuje, že v případě redukční diety by se jim ženy měly vyhýbat obloukem. Nahraďte je raději ovesnými vločkami s rostlinným mlékem a ořechy. Když už člověk odmítá vyřadit oblíbené cereálie, odbornice upozorňuje na další častý jev, že lidé mají tendence dávat si k snídani velkou porci, která běžně vydá na dvě až tři snídaně. Je proto vhodné najít si jejich skutečnou kalorickou hodnotu a poradit se s odborníkem, jak cereálie konzumovat tak, aby nebránily v hubnutí.

Sendviče a bagely

Nasládlé bagely jsou velmi oblíbenou položkou v jídelníčku mnoha lidí. Nikdo neodolá kulaté bulce se smetanovým sýrem a čerstvou zeleninou. Ale pozor. Jednou za čas ano, ale je potřeba přehodnotit jejich význam a zařadit je do pamlsků. Youngová říká, že jeden bagel se rovná zhruba pěti krajícům chleba. Doporučuje, aby je lidé při snídani nahradili celozrnnými toasty s přírodním arašídovým máslem.

Sladké jogurty

„Jogurty jsou dobrý nápad,“ říká Youngová. Ovšem rozhodně ne ty sladké. Jsou totiž doslova přesycené kaloriemi, které jsou pro tělo nepotřebné. Nahraďte je proto nízkotučnou nesladkou variantou, a pokud chcete snídat sladké, nakrájejte čerstvé ovoce. Pro ještě sladší variantu přidejte lžičku medu nebo agávový sirup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám