Hlavní obsah

Pozitivní přístup k životu jako prevence onemocnění srdce

Na náš organismus působí negativně spousta věcí. Některé faktory přivozující nemoci můžeme ovlivnit sami, jiné s pomocí lékařů, a některé nikoliv. Lékaři ovšem učinili objev, který potvrzuje staré přísloví, že s úsměvem jde všechno líp.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní myšlení prospívá lidskému zdraví.

Článek

Pro zdraví srdce a cév je nezbytný dostatek pohybu a pestrá vyvážená strava. Jenže nic nezmůže tolik jako pozitivní mysl a otevřený přístup k životu. Radost a nadšení pro život jsou tak silnou prevencí i lékem pro onemocnění srdce, takže se stávají součástí léčby a doporučením většiny kardiologů.

Kouření, obezita a stres působí na oběhovou soustavu zhoubně. Lidé, kteří kouří, mají nadváhu a podléhají stresu, jsou nejčastěji těmi, komu chybí veselá a pozitivní mysl. Ale také těmi, kdo jen neochotně staré zvyky opouští. Pokud se však člověk dokáže na svět dívat s optimismem a radostně, choroby srdce a cév se mu vyhýbají, i když má nějaké to kilo navíc a občas hřeší.

Kardiologové z University College London studovali zdraví srdce a cév u 369 osob, u nichž také analyzovali psychologický profil a zajímali se především o přístup k životu. Zjistili, že pesimističtí lidé onemocní anginou pectoris a umřou předčasně na choroby srdce dvakrát častěji než ti, kteří se dívají na svět optimisticky.

„Náš výzkum dokazuje, že optimističtí lidé také mnohem ochotněji přijímají naše rady, aby jedli zdravě a přestali kouřit. To vše pak zdraví srdce prospívá,“ tvrdí autor výzkumu Andrew Steptoe z University College London.

Reklama

Související články

Dýňová semínka zlepší špatnou náladu

Stále více lidí užívá na špatnou náladu nejrůznější podpůrné léky či antidepresiva. Z nového průzkumu ovšem vyplývá, že to může být i strava, která má vliv na...

Výběr článků

Načítám