Hlavní obsah

Za rok zhubla 38 kilo, dnes se připravuje na Bikini fitness

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem vážila dvaatřicetiletá Lucie Skalská 90 kilo. Ačkoli příliš nejedla, stres z rozvodu, nedostatek spánku a náročná práce udělaly své. Poměrně dlouho jí trvalo, než si uvědomila, jak špatně na tom její tělo je. To, co ji ponechávalo v klidu, byla jen její vlastní iluze, že je vše v pořádku. Až tehdy v sobě našla odhodlání začít problém řešit.

Foto: archív Lucie Skalské

Lucie na své první soutěži Bikiny fitness

Článek

Její další motivací bylo dokázat svému okolí, že i jako matka dvou krásných dívek a zaměstnaná žena změnu životního stylu zvládne. Samozřejmě s pomocí partnera, který jí od začátku pomáhal s dcerami a byl jí velkou oporou.

Přesto ty začátky byly někdy až kruté. Bez obrovské sebekázně by se neobešla. Vařit dětem, pracovat v restauraci, a tedy cítit všechny ty vůně a nemoci si vzít, nebo si vzít jen opravdu pár lžic nebylo vůbec snadné. A to zvláště když byla v neustálém kolotoči, během dne se věnovala dcerám a několik dní v týdnu od večera do půlnoci běhala jako servírka po place.

V podstatě se jednalo o šestnáctihodinový boj se sebou samou, kdy si neustále musela opakovat – nesmím, nesmím, nesmím. Moc dobře si totiž uvědomovala, že jakmile jednou povolí, veškeré dosavadní snažení může přijít velmi záhy vniveč.

Foto: archív Lucie Skalské

Krok za krokem

Špatně nastavený jídelníček

Bohužel její boj byl o to náročnější, že jí zcela nesedla spolupráce s trenérem a navíc neměla ani ideálně sestavený jídelníček. Tudíž měla opravdu několik týdnů neustálý hlad. Vše se změnilo až s novou trenérkou Luďkou Burdovou, která je navíc výbornou výživovou poradkyní. Až s její pomocí se Lucčin život začal měnit od základů, což se velmi záhy začalo ukazovat i na její postavě.

Luďka do nejmenších detailů rozebrala její dosavadní jídelníček a zcela jej v souvislosti s jejím denním rytmem, a tedy i energetickým výdejem změnila. Největší chybou hubnoucích lidí totiž je, že nemají individuálně nastavený jídelníček dle svého skutečného energetického výdeje. Proto mnoho lidí zbytečně hladoví nebo naopak dostávají do těla více energie, než ve skutečnosti potřebují.

Jednoduše jiný výdej mají lidé cvičící, ale jinak pracující v kanceláři, a jiný například servírky, které neustále běhají po place a často ponocují. Poslední jídlo by lidé měli přijmout přibližně dvě hodiny před spaním, tudíž lidé chodící spát ve dvě hodiny ráno by i poslední jídlo měli přijmout mnohem později než ti, co jdou spát v deset hodin, tedy o půlnoci.

Denní jídelníček Lucie ve volném režimu
Snídaně - 50 g vloček s ricottou (syrovátkový sýr), lněné semínko a je možné i lžičku medu
Svačina - racio s 90% šunkou
Oběd - kuřecí maso s rýží
Svačina - racio se sýrem (cottage) nebo opět šunkou
Večeře - maso a hodně zeleniny
Před spánkem - mléčné výrobky tvaroh nebo cottage - protože kasein obsažený v mléčných výrobcích zpomaluje trávení, a tudíž člověk nemá v noci hlad (např. 1/2 vaničky tvarohu se skořicí, někteří sportovci si přidávají proteiny). Nebo opět kousek masa, vařená zelenina (fazolky, brokolice) či vejce (omeleta z vaječných bílků)
Pitný režim - 3–4 litry denně vody, káva bez mléka bez omezení, zázvorový a mátový čaj

Svůj jídelníček Lucie konzultuje s Luďkou Burdovou i v současnosti. Společně utvářejí plán na tři týdny dopředu, kdy v něm trenérka vždy zohledňuje vše, co její klientce nedělá nebo naopak dělá dobře. Tak aby se cítila co nejlépe a extrémně se netrápila.

Foto: archív Lucie Skalské

Po pravidelném tréninku

Bikini fitness

Po prvotním zhubnutí si Lucie stanovila další cíl – dosáhnout na pohár ve sportovní kategorii Bikini fitness. Většina lidí kolem ní to považovala za naprostý nesmysl a absolutně nedosažitelný cíl, o to víc se Lucie do toho pustila. Nedůvěra a někdy až výsměch okolí a zároveň touha po tom, aby si mohla opět začít vážit sebe samotné a byla tím nejlepším vzorem pro své dcery, byl pro ni tím nejlepším hnacím motorem.

Když se posléze její dcery nadchly pro to, aby jejich matka v soutěži zvítězila a přinesla domů pohár, měla o důvod víc, aby svůj boj nevzdala. A rozhodně to pro ni jako samoživitelku nebylo nic jednoduchého.

Dodržovala přísnou dietu, cvičila, věnovala se dcerám a do toho neustále pracovala, aby vše finančně utáhla, protože uživit rodinu a k tomu zaplatit vše kolem fitness není opravdu snadné ani pro manžele, natož pro samotnou ženu.

Svůj první závod absolvovala s grácií. I když pohár ještě nevyhrála, má být určitě na co pyšná. V každém případě si jde za svým snem dál a již se intenzivně připravuje na své další jarní závody Bikini fitness, jak se dozvíte i na jejím facebookovém profilu Luciana Skalská – Fitness.

Jídelníček před závody (extrém, a tedy nic zdravého)
0 % sacharidů – pouze vaječné bílky a maso na vodě – snídaně bílky, svačiny bílky, oběd maso, svačina bílky, večeře maso
Pokud si chtěla Lucie přilepšit, snědla i trošku vařené brokolice nebo fazolových lusků (tedy málo i sacharidů)
Pitný režim – 7 l vody – tři dny před závody kolem 700 ml a pak už žádnou vodu
Foto: archív Lucie Skalské

Roční snažení

Největší chyby při hubnutí podle Lucie Skalské
- špatně sestavený jídelníček bez ohledu na denní výdej energie mimo vlastní trénink
- nepravidelná strava. Tělu prospívá jíst 5:6krát denně menší množství.
- naprosté vynechání sacharidů ze stravy, jelikož i sacharidy jsou pro tělo důležité. Nutné je jen odbourat rychlé cukry (cukrovinky a bílá mouka), naopak pomalé (přílohy jako vločky, rýže, batáty) ponechat pro zachování rychlosti metabolismu.
- vážit se. Nejlepší je váhu zcela vyhodit z bytu. Zejména v počátcích cvičení může totiž zbytečně vyvolat nesmyslné zklamání. Jelikož svaly jsou těžší než tuk, tudíž v počátku může jedinec kilogramy nabírat, přičemž mu ale mohou výrazně ubývat centimetry. Jako příklad Lucie uvádí svou zkušenost, kdy před závody zhubla v pase o 10 cm, přitom jí ale ubyly jen 2 kilogramy.
- jakýkoli alkohol včetně vína a piva
- vymlouvat se na nedostatek času – když se chce, cvičit lze kdekoliv od chůze místo jízdy MHD, běhání do schodů až po cvičení doma u televize apod.
- cvičit pravidelně jen jeden styl. Pro tělo je dobré pohyb neustále měnit, jelikož si vše pamatuje a rychle si zvykne a při pohybu vydává méně energie. Tělo je tedy dobré neustále šokovat a překvapovat, pak je hubnutí i snazší a rychlejší. Tudíž cvičení v posilovně občas zaměnit za běh, kruhové tréninky, strečink, pilates, ale i jakýkoli jiný sport, který člověku vyhovuje a vyloženě se u něj netrápí.
- odmítat doplňky stravy – samozřejmě lze to i bez nich, nicméně jedinec by si měl alespoň hlídat přísun minerálů a vitamínů, případně glutaminů, které urychlují po každém výkonu regeneraci svalu, tzn. že se člověk i druhý den po cvičení může normálně hýbat a nebolí ho tzv. celé tělo či partie, kterou při cvičení zatěžoval. Svá pozitiva mají i spalovače tuků, které pomáhají zefektivnit výsledky cvičení, ale i kofeinové tabletky nebo černá neslazená káva.
- opovrhovat odborníky – nechat si poradit odborníky je základem nejen při cvičení, ale i při sestavování jídelníčku.
Foto: archív Lucie Skalské

Dnes již je Lucie na sebe patřičně pyšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám