Hlavní obsah

Bylinky jako přírodní sedativa na zklidnění

Právo, Zdena Nováčková

Problémy s usínáním a vnitřním napětím má stále více lidí. Nedostatek spánku potom vyvolává stres, nervozitu, nesoustředěnost – což paradoxně zase vede k nespavosti a stává se z toho uzavřený kruh. Nezbývá než vzít na pomoc medikamenty – sedativa. Než si je naordinujete, vyzkoušejte nejprve obyčejné byliny nebo rostlinné přípravky.

Foto: Profimedia.cz

Meduňka působí zejména při nervové podrážděnosti, snižuje krevní tlak, celkově zklidňuje a tlumí naše vnímání.

Článek

Nespavost není jenom špatné usínání, ale i probouzení se uprostřed noci nebo několik hodin před naplánovaným vstáváním. Každý musí vyzkoušet sám na sobě, která bylinka je pro něj ta nejúčinnější. Každopádně mají sílu zbavit nás stresu, nervozity, napětí, obav, nespavosti. Aby měly skutečně požadovanou odezvu, musí být čerstvé, obvykle ne ze sběru staršího jeden rok, jejich životnost prodloužíme formou tinktury.

Zaručeně zaspíte svoji nespavost

Kořen z kozlíku lékařského (Valeriana officinalis) při dlouhodobějším užívání začne celkově zklidňovat organismus. Když jsme trpěliví, výsledek stojí za to. Doma si můžeme připravit odvar přímo z namletého kořene, koupit tabletky nebo tinkturu z kozlíku lékařského. Chutná nasládle a má charakteristický zápach vycházející z jeho názvu. Zřídka se na tuto bylinu objevuje alergie ve formě žaludečních křečí, v tom případě přestaneme přípravek užívat.

Trvalka meduňka lékařská (Melissa officinalis) volně roste v přírodě, můžeme ji pěstovat na zahrádce, ale i doma v květináči. Čaj připravujeme z lístků i natě rostliny. Uvolňuje křeče a napětí svalstva, zmírňuje depresi, migrénu, odstraňuje nespavost. Působí zejména při nervové podrážděnosti, snižuje krevní tlak, celkově zklidňuje a tlumí naše vnímání.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) má znatelné a prokázané sedativní účinky. Nesmíme ji používat při pobytu na sluníčku, protože je fototoxická, mohli bychom dostat vyrážku. Také není příliš vhodná pro lidi s nízkým tlakem. Běžně se prodávají třezalkové čaje, ale pro silnější efekt je lepší koupit si přímo nasušenou bylinu nebo ještě lépe její tinkturu.

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) roste v lesostepních oblastech Zabajkalí a Dálného východu. Kořen rostliny používáme při stresu, hysterii, úzkosti a usnadnění usínání. Má širokospektrální účinky, tedy kromě sedativních ještě i antialergenní, antirevmatické, antimikrobiální. Při užívání bychom neměli překročit maximální denní dávku 15 gramů. Z namletého kořene si připravujeme odvar nebo využíváme tinkturu.

Chmelové šištice (Humulus lupulus) nejen poskytnou plnohodnotný spánek, ale snižují i krevní cukr, proto se doporučují v počátečních stadiích cukrovky. Drogu tvoří buď usušené samičí květenství, nebo z nich získaný lupulin, což je žlutý prášek hořké chuti a charakteristického zápachu. Uchováváme ho nejvýše jeden rok, neboť stárnutím hnědne a nepříjemně zapáchá.

Kdo vydrží, vyhraje

K bylinkám, které označujeme jako antistresové, také patří mučenka, lípa, rozmarýna, heřmánek, přeslička a mnohé další. Podle babských rad spánek navodí a stresu nás zbaví také vlažné mléko s banány, kakao nebo čaj z ovesných vloček (vločkový výluh se musí připravovat s dvanáctihodinovým předstihem). Výsledek se násobí pravidelností a zavedenými spánkovými rituály. Čaj bychom si měli udělat asi hodinu před spaním a v klidu popíjet po doušcích. Nikdy bychom ho neměli brát současně s alkoholem.

Pro volbu bylinek nebo rostlinných přípravků hraje i to, že nastolují duševní vyrovnanost a působí komplexně na posílení celého organismu, což se o sedativech říci nedá. Nicméně zase mají poměrně pozvolný nástup. Tady platí – kdo vydrží, vyhraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdraví pěstované v květináči

Všichni víme, že přílišné solení jídla zdraví neprospívá, protože zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak. Když aspoň částečně nahradíme sůl bylinkami, pokrm...

Výběr článků

Načítám