Hlavní obsah

Zdánlivě neškodné produkty, se kterými půjde hubnutí hůř

Novinky, bok

Hubnutí je pro mnohé jedince na pořadu dne v průběhu celého roku, s počátkem každého nového ale ještě o něco více. Otázka je stále stejná - co jíst a čemu se naopak vyhnout, abychom zhubli? Ne vždy je odpověď jednoduchá - v cestě totiž mohou stát i na první pohled zdánlivě neškodné potraviny či produkty, s jejichž konzumací toho moc neshodíme.

Foto: Profimedia.cz

Aby šlo hubnutí snáze, je dobré odstranit z dosahu různá sladká lákadla i všechny produkty, které jako zdravé jen vypadají.

Článek

Ne každý má natolik silnou vůli, aby si při hubnutí jednoduše nedal něco nezdravého, zvláště když to má přímo před nosem. Proto je dobré se před začátkem hubnutí či jen při změně jídelníčku zbavit co nejvíce lákadel, kvůli kterým by shazování kil nešlo podle našich představ.

Jak ale u všech produktů jednoduše poznat, že nejsou vhodné? U některých tučných potravin či slazených nápojů je to jednoznačné, zároveň ale v řadě domácností najdeme i produkty, které se jen naoko tváří, že jsou zdravější, než ve skutečnosti jsou.

Výživová poradkyně Tori Holthausová pro server Women’s Health magazine sestavila krátký přehled některých produktů, které v řadě domácností najdeme a ve velkém měřítku je považujeme za poměrně neškodné. Tak jednoduché to s nimi ale není.

Salátové dresinky 

Když se snažíte zhubnout, rozhodně byste se měli vyhnout všem uměle vytvořeným přísadám do salátů. A je jedno, zda jsou to krémové, olejové, nebo i nízkotučné zálivky. Jakkoli se tváří neškodně, ve skutečnosti v nich najdeme mnohem více cukru a soli, než je zdrávo, vysvětluje Holthausová.

Potřebujete-li ke svému oblíbenému salátu i přesto nějaký doplněk, zkuste místo toho použít olivový olej, ale šetřete s ním. Případně si udělejte zdravější verzi zálivky přímo doma.

Konzervované potraviny 

„Konzervované potraviny jsou problematické nejen z hlediska většího množství kalorií, ale také sodíku, který může být především u žen při hubnutí velkým problémem,“ uvedla odbornice.

Navíc řada takových produktů obsahuje ne zrovna příznivé konzervanty, které produkt udržují „čerstvý“. Nejlepší a nejzdravější variantou je proto konzumovat pouze čerstvé potraviny, případně využít některé mražené produkty.

Džusy 

Dát si skleničku džusu nepředstavuje pro mnoho lidí žádný problém ani při hubnutí. Přitom málokdo ví, že si ve většině případů dopřává spíše jen cukrovou obarvenou vodu. A není tak velký rozdíl v tom, zda jde o džus ovocný, nebo zeleninovou šťávu.

Po vypití byť i jedné skleničky tak do těla člověk dostane především cukr, a navíc bude mít chvíli po vypití opět žízeň.

Pro příklad uvádí výživová poradkyně obsah jedné skleničky pomerančového džusu – 200 kalorií, 40 g cukru a pouhý jeden gram vlákniny.

Pro podporu hubnutí je proto vhodné se takových džusů vyvarovat a nahradit je čerstvým ovocem a zeleninou, případně si udělat čerstvé džusy doma. U těch máte větší povědomí o tom, co opravdu obsahují.

Smetana do kávy

Neumíte si představit ráno bez lahodného šálku kávy, a nejlépe ještě se smetanou? Představa je to pro mnohé lákavá, hubnutí ale podobná kombinace neprospívá. Jakékoli přísady do kávy podobného ražení jsou totiž doslova zásobárnou kalorií. „Dopřáváte-li si více než jeden šálek denně s podobným doplňkem, je poměrně jednoduché dodat tělu mnohem více kalorií, než je při hubnutí potřebné,“ uvedla pro server Holthausová.

Pokud nejste příznivcem černé kávy bez cukru, zkuste alespoň smetanu vyměnit za mléko. Zkuste nízkotučné, případně sójové nebo mandlové.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám