Hlavní obsah

Cukr je zlo. Zaslouží si prý extra daň

Právo, aa

O tom, že hojnost cukru lidskému zdraví neprospívá a přemíra už přímo škodí, dávno není sporu. Poslední dobou ale kampaň za omezení rostoucí spotřeby cukru výrazně sílí, a to nejen mezi lékaři. Naposledy se za zdanění cukru podobně jako tabáku vyslovila britská kuchařská hvězda Jamie Oliver.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců je zdraví více než poloviny obyvatel západních zemí ohroženo metabolickými poruchami z nadměrného příjmu cukru. Ilustrační foto

Článek

„Jednoznačně je to příští zlo,“ citoval slavného kuchaře list Daily Mail. „Je to s ním jako s tabákem, o tom nepochybuji. Na jeho použití by měla být uvalena daň,“ prohlásil Oliver.

Británie by podle něj měla následovat Francii, Mexiko a některé další státy, které zvýšenou daň na tzv. energetické nápoje a některé další doslazované potraviny již uplatňují. Ve Spojených státech se v boji proti přemíře cukru v potravinách angažují přední lékařské kapacity. Vědci, dietologové a epidemiologové vytvořili webovou stránku SugarScience.org, která přináší odborné důkazy škodlivosti rafinovaných cukrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejde totiž podle nich „jen“ o obezitu, která hrozí stát se zdravotnickou epidemií celosvětového rozměru. Přidaný cukr je i za zvýšeným výskytem řady nemocí, mimo jiné cukrovky, kardiovaskulárních problémů, nemocí jater a dalších, označovaných souhrnně jako metabolické choroby.

Sníme ho dvakrát víc, než bychom měli

Tým Kalifornské univerzity v San Francisku publikoval obsáhlou studii shrnující výsledky osmi tisíc dílčích vědeckých prací z oboru chronických nemocí souvisejících s výživou. Ze studie vyplývá, že 74 procent veškerých balených potravin, které se prodávají v USA, obsahují přidaný cukr. Ve spotřebitelských informacích se objevuje pod 61 různými jmény, což je zavádějící.

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) zatím projednává zákonné nařízení, které by výrobce nutilo přesně a jednoznačně uvádět množství přidaných sladidel.

Doporučená denní dávka cukru podle FDA
36 g pro dospělé muže
24 g pro ženy
12–24 g pro děti
Průměrný příjem v USA – 80 g
Průměrný příjem v Británii – 134 g

Například plechovka běžného syceného nápoje obsahuje 32 až 36 g cukru. Průměrný Američan tak podle FDA denně přijme, aniž by o tom věděl, téměř 20 kávových lžiček (80 gramů) cukru, což výrazně překračuje doporučenou denní dávku. V Británii je spotřeba cukru ještě vyšší – podle Daily Mail průměrný Brit sní denně 34 čajových lžiček cukru (134 g).

„Nejsem zastáncem daňového zatížení,“ řekl Oliver. „Jenže pokud něco ničí zdraví lidí, jako třeba tabák, tak jsem pro.“

Daily Mail jeho slova podpořil statistikou. Z veškerých případů, které řeší britské zdravotnictví, je 68 procent spjato s problémy pramenícími ze stravy. Dvě třetiny dospělých Britů a třetina dětí mají nadváhu či jsou obézní, což zdravotní pokladnu stojí ročně pět miliard liber (asi 176 mld. korun).

Hrozba pro celou západní civilizaci

„Kalorie, s nimiž lidé cukr zjednodušeně ztotožňují, nejsou prostě jen kalorie, záleží na tom, jak jsou organismem metabolizovány,“ upozornil dětský endokrinolog Robert Lustig, jeden z odborníků kolem SugarScience.

Vysoká hladina cukru zatěžuje slinivku nadměrným vylučováním inzulínu, jehož přemíra potlačuje signály nasycení, vede k ukládání tuků a poškozuje cévy.

„Více než polovina americké populace je ohrožena metabolickými chorobami, které jsou způsobeny nadměrným příjmem cukru,“ dodal s tím, že takto ohroženi jsou obyvatelé většiny zemí se západní stravovací kulturou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám