Hlavní obsah

Světelný smog může odstartovat psychogenní i onkologické onemocnění

Novinky, das

Zvláště v zimních měsících je většina českých měst v noci přesvícená, tzv. světelný smog je způsoben kromě pouličního osvětlení i září reklamních ploch či sváteční výzdobou. Přebytek světla a absence tmy ale lidem příliš neprospívá. Nekvalitní spánek může odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko vzniku civilizačních chorob, jako jsou rakovina prsu a kardiovaskulární onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Přebytek světla a absence tmy lidem příliš neprospívá.

Článek

Tma je důležitá pro produkci hormonu melatoninu, který uspává lidský organismus a umožňuje mu regenerovat se. Při spánku v nedostatečně zatemněných místnostech se produkce melatoninu snižuje a délka i hloubka odpočinku výrazně klesá. V krátkodobém horizontu se to odráží zejména na koncentraci lidí, po delší době to může přerůst až v deprese a další psychogenní onemocnění.

„Správná produkce melatoninu ovlivňuje i jiné části našeho hormonálního systému. Spánek za světla či nedostatek spánku tak vede ke zvýšení rizika rakoviny prsu, kardiovaskulárních chorob a obezity,“ varuje Michal Bittner z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí – Recetox Masarykovy univerzity.

Světelný smog lze přitom eliminovat správným výběrem designu venkovního osvětlení a druhu svítidel nebo regulací reklamy.

„Typickým příkladem špatné praxe jsou lampy namontované se sklonem nebo ty, které mají ve spodu vypouklý kryt. Nevhodné kryty totiž odráží a rozptylují světlo vodorovně a šikmo nahoru, čímž nejen oslňují, ale také zhoršují noční viditelnost. Nové bíle svítící zdroje jsou v tomto ohledu ještě horší než dosavadní oranžové sodíkové výbojky,“ upozorňuje Dr. Jan Hollan, který se světelnému znečištění dlouhodobě vědecky věnuje na Masarykově univerzitě v Brně.

Situaci zhoršují i osvětlené a silně zářící reklamní plochy, jako jsou například city lighty a billboardy. Světelný smog vydatně přiživuje i osvětlení památek, které bývá absurdně silné a míří nejen na budovy, ale i kolem nich a nad ně.

Z marketingového výzkumu pro Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity navíc vyplývá, že nadbytek a intenzita venkovního osvětlení alespoň občas vadí 45 procentům Čechů. Téměř polovině lidí pak umělé osvětlení svítí do místnosti, kde uléhají ke spánku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak uklidnit mozek, když spánek nepřichází

Stále častěji se hovoří o tom, jak nedostatek pravidelného spánku ohrožuje lidské zdraví. Někdy jsme sami na vině tím, že chodíme spát pozdě. Co ale dělat,...

Výběr článků

Načítám