Hlavní obsah

Madla lásky mohou způsobit vážné zdravotní problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozor na lákadla v podobě sladkého cukroví a smažených chuťovek v období Vánoc. Nemusíte ani trpět obezitou, ale pokud se vám tuky nejvíce usazují v oblasti břicha, můžete čelit zvýšenému riziku chorob, z nichž některé mohou znamenat vážné zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Říká se jim: pneumatika v pase, pivní břich, anebo také křídla lásky, jsou to tukové „polštáře” ve střední části těla, které nejenže esteticky ničí postavu, ale také vážně ohrožují lidské zdraví. Osoby s tímto druhem tukových zásob totiž trpí chorobami oběhové soustavy a častěji na jejich následky také umírají.

„Zatímco obezita je dlouhodobě vnímána jako rizikový faktor pro onemocnění srdce, nový výzkum ukazuje, že tukový polštář v oblasti břicha souvisí s náhlým a často fatálním selháním srdce. Jak už název naznačuje, náhlé úmrtí srdce se dostavuje bez varování,“ uvádí článek publikovaný v odborném časopise British Medical Journal.

Hodnoty BMI „klamou tělem”

Američtí vědci z Minnesoty se zabývali vztahem mezi obezitou a rizikem náhlého úmrtí na selhání srdce. Došli k tomu, že rizikovým faktorem ani tak není celková obezita a hodnota BMI jako především obezita v oblasti břicha.

Mnozí lidé sice vypadají štíhle a mají normální hodnotu indexu BMI, ale mají tukové polštáře na břiše či kolem pasu a jsou tudíž ohroženi náhlým úmrtím na zástavu srdce. Hodnota BMI s náhlým úmrtím nesouvisí, tukové polštáře na břiše prý však ano.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám