Hlavní obsah

Mužský přechod aneb Když se z veselého muže stává depresivní mrzout

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod není jen záležitostí žen. Pokles produkce hormonů výrazně ovlivňuje i život mužů. A nejedná se u nich jen o snížení fyzické a sexuální výkonnosti, ale také o ztrátu chuti do života, sklon k depresím, náladovosti, nervozitě, nespavosti, podrážděnosti apod.

Foto: Profimedia.cz

Strach ze stárnutí vede mnohé muže i k radikálnímu řešení partnerských vztahů.

Článek

U každého muže je tomu samozřejmě jinak. Na některém to není skoro poznat, na jiném je přechod vidět až příliš. Podle odborníků v tomto směru hraje důležitou roli životní styl jedince. Pokud je muž fit, provozuje aktivní pohyb, nekouří, preferuje stravu bohatou na zeleninu, nenasycené tuky a v podstatě dělá vše proto, aby měl přiměřenou tělesnou hmotnost, dostatek aktivní svalové hmoty a nižší hladinu cholesterolu, pak toto období prožívá mnohem příznivěji.

Životní styl totiž výrazně ovlivňuje sexuální apetit jedince, a pak také poruchy erekce. „Nejčastější bývají případy, kdy se erekce dostaví, ale nevydrží dlouho. Setkáváme se však i s případy, kdy se erekce buď nedostavuje vůbec, nebo jen velmi slabá,” vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

„S věkem a v závislosti na životním stylu dochází k usazování plátů cholesterolu a jiných látek na stěnách cév, což zhoršuje prokrvení. A pokud tomu tak je, cévy v penisu to většinou odnesou jako první. Důvod je prostý. Jedná se o cévy koncového charakteru, stejně tak jako cévy na srdci. Penilní cévy mají ale jen kolem jednoho milimetru v průměru, zatímco ty na srdci tři až pět milimetrů,” vysvětluje sexuolog.

„Problém s erekcí tak nemusí představovat pouze určitou nepohodu, ale může být i varovným příznakem toho, že muži do tří až pěti let hrozí infarkt myokardu. Proto je vhodné pokles erekční schopnosti nebrat na lehkou váhu a nesmiřovat se s tím, že to patří k věku,” dodává Turčan.

Roli hraje i psychika

K dalším významným faktorům, oslabujícím erekční schopnost, patří samozřejmě narušená psychika, kdy muž pod vlivem hormonálních změn pociťuje náladovost, smutek až depresi. Velmi záhy se tak z veselých mužů stávají náladoví mrzouti se sklony k depresi.

Řešením může být změna životního stylu, ale i přírodní preparáty, jako je ženšen, tablety na bázi včelích produktů a rostlinných hormonů, koenzymu Q10, selenu a lecitinu. V případě dalších problémů se to neobejde bez pomoci lékaře, který doporučí další léčbu.

Nové partnerky a vyšší sebevědomí

Strach ze stárnutí vede mnohé muže i k radikálnímu řešení partnerských vztahů, zvlášť pokud jejich děti již dospěly a oni zůstali doma se ženou sami. Najednou si nemají co říct a neumí trávit čas společně. V ten okamžik se muži nejčastěji vrhají do náručí mladších žen.

Chtějí tak sobě i okolí dokázat, že mají ještě dostatek sil na rozdávání. Svým chováním pak začnou velmi připomínat poblázněného puberťáka. Milenkám obvykle dopřávají to, co svým manželkám nikdy nedopřáli.

Ale jak říká psycholog Petr Šmolka ve své knize Muž a žena – návod k použití: „Nic se zpravidla nejí tak horké. Mnohdy stačí troška shovívavé trpělivosti a většina podobných sokolíků se po čase s poněkud polámanými křídly docela ráda vrací do původního hnízda.“

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Pokud žena podle něj v sobě potlačí přirozenou potřebu mu ten návrat pořádně osladit a naopak jej přivítá s otevřenou náručí, pak se dá se značnou jistotou předpokládat, že si na celou událost za čas už ani nevzpomenou. U většiny případů, když pár překoná tuto partnerskou krizi, nastává mnohem hezčí období, než dvojice prožívala před celou událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám