Hlavní obsah

Černý kašel je opět na vzestupu, v ohrožení jsou především novorozenci

Novinky, das

Už v loňském roce byl zaznamenán trojnásobný nárůst černého kašle, přes veškerá opatření nemocných neustále přibývá i v letošním roce. Za prvních deset měsíců roku 2014 zaznamenali pracovníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze 2188 hlášených případů černého kašle a nejde o konečné číslo, jelikož řada lidí s onemocněním nejde vůbec k lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc na sebe upozorní záchvatovitým tzv. kokrhavým kašlem.

Článek

Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí a po kontaktu s nakaženým jedincem tak onemocní 80 až 90 % neočkovaných osob. Nemoc na sebe upozorní záchvatovitým tzv. kokrhavým kašlem. Ten může trvat i řadu týdnů. Někdy je nemoc spjata se zvracením, rapidním úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním.

U dětí mívá černý kašel vážnější průběh, zejména u nejmenších, kteří ještě nemají vyvinutý kašlací reflex. Chorobu také mohou doprovázet zdravotní komplikace jako vážné zápaly plic, selhání krevního oběhu, centrálního nervového systému či těžké celkové onemocnění, na jehož následky mohou děti i zemřít. Nejohroženější skupinu tedy tvoří děti do 18 měsíců, které ještě nejsou očkovány.

Velké zdravotní komplikace způsobuje černý kašel i pacientům s astmatem či chronickou obstrukční plicní nemocí, jejichž dlouhodobě zatížený organismus si s akutním nástupem černého kašle nemusí poradit.

U dospělých může mít onemocnění i netypický průběh, kdy nemají takový kašel, a tedy nemají ani ponětí, že trpí touto infekční bakteriální infekcí. Pokašlávat přitom mohou až 100 dní. Velmi snadno tak mohou nakazit široké okolí.

Důležitá včasná diagnóza

Při podezření na onemocnění černým kašlem, je třeba ihned navštívit lékaře a nechat si udělat výtěr ze zadní stěny nosohltanu – nejlépe na kultivační vyšetření nebo průkaz DNA původce onemocnění (PCR vyšetření). Ideální doba k odběru je na počátku onemocnění, nejlépe do tří týdnů trvání příznaků (kašle), před zahájením antibiotické léčby.

K odběru je nutné přijít ráno nalačno; velmi důležité je před odběrem nekouřit, nečistit si zuby a nežvýkat žvýkačku. Výsledky kultivačního vyšetření jsou známé obvykle do týdne, výsledky PCR vyšetření jsou rychlejší, běžně již do druhého dne.

Děti do jednoho roku by měly být při prvních příznacích hospitalizovány, aby se zabránilo vážným průběhům a komplikacím onemocnění.

Očkování neselhává

I když se může zdát, že očkování přestává být účinné, není tomu tak. Problém je v tom, že vakcinace poskytuje imunitu pouze na 3 až 12 let a ani prodělání nemoci nezaručí celoživotní ochranu proti černému kašli.

V rámci základního očkování se u nás proti černému kašli chrání kojenci a batolata (hexavakcína – čtyři dávky do 18 měsíců života) a přeočkovává se mezi pátým a šestým rokem a ještě jednou mezi desátým a jedenáctým rokem života.

Poté se už očkovat musí nechat jedinci na vlastní náklady, k čemuž příliš nedochází, ačkoliv je k dispozici šetrná kombinovaná vakcína, která navíc prodlužuje ochranu před tetanem.

Návrat černého kašle a jeho zvyšující se výskyt zaznamenávají i okolní státy nebo USA. Celosvětově tak narůstá v souvislosti s černým kašlem nemocnost a úmrtnost nejmenších dětí do 12 měsíců věku.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám