Hlavní obsah

Bolest na hrudi není radno podceňovat

Novinky, bok

Srdce je jeden z nejdůležitějších orgánů v těle. Bez něj bychom nebyli. Každou minutu, každý den bez přestávky pracuje. Jakékoli i sebemenší problémy s jeho fungováním tak není radno podceňovat. Následky totiž mohou být o to horší.

Foto: Profimedia.cz

Ženy častěji než muži podceňují příznaky spojené s onemocněním srdce.

Článek

Všichni jsme si vědomi důležitosti svého srdce, přesto se o něj často nestaráme tak, jak bychom měli. Kromě špatné životosprávy a nedostatku pohybu, které ho více zatěžují, ani mnohdy nevěnujeme dostatečnou pozornost minimálním náznakům toho, že s ním nemusí být něco v pořádku.

Řada lidí případné příznaky nesprávné funkce srdce buď zcela přehlíží, nebo případně čeká, zda se budou vyskytovat častěji či v horší míře, než vůbec navštíví lékaře. Právě před takovým chováním ale před nedávnem varovala nová studie publikovaná v Canadian Journal of Cardiology.

V rámci studie bylo podrobně vyzpovídáno 31 kardiaků, kteří měli v minulosti zkušenosti s anginou pectoris. Jde o středně závažné srdeční onemocnění, pro které je charakteristický zmenšený přísun kyslíku k srdečnímu svalu, čímž následně nedochází k jeho správnému stahování.

Bolest slouží jako varování

Angina pectoris je označována jako jedna z forem ischemické choroby srdeční. Při větší zátěži se pak onemocnění může projevovat zejména ostrou bodavou bolestí, nejčastěji v oblasti za hrudní kostí. Bolest může vystřelovat do ramen či paží.

Častější výskyt těchto bolestí na hrudi naznačuje zvýšené riziko srdečního infarktu, zástavy srdce nebo také náhlé srdeční smrti. Proto by žádná, ani sebemenší bolest na hrudi neměla být podceněna, varuje server Women’s Health magazine.

Jak ale vyplynulo ze studie, především ženy až dvakrát častěji než muži vyčkávají na další příznaky, četnější nebo závažnější, než vyhledají lékařskou pomoc.

Odmítání problémů se zdravím 

Podle odborníků má takové chování co dočinění především s popíráním. Podle zjištění všichni pacienti, bez ohledu na pohlaví, prošli stejnými šesti stupni poté, co zažili bolest na hrudi. Jako první je přepadla nejistota, následovalo odmítání daného problému, poté následovala pomoc od přátel či člena rodiny, poté uznání závažnosti symptomů, vyhledání lékařské pomoci a nakonec přijetí.

Hlavní rozdíl byl ale v tom, že u žen trvala doba popírání výrazněji déle než u mužů. Většinou čekaly na to, až si toho, že jim není dobře, všimne někdo z blízkého okolí.

Přestože ischemická choroba srdeční patří mezi časté důvody úmrtí žen, ony ji stále považují spíše za mužskou nemoc, a možná právě proto častěji přehlížejí rizika s touto nemocí spojená.

I sebemenší tlak na hrudi, nepříjemný svíravý pocit nebo také pálení na hrudi, by ale neměly být podceňovány. V lepším případě lékař potvrdí, že se nic neděje. Pokud se naopak nějaký problém zjistí, bude jej možné co nejdříve řešit, čímž se může předejít dalším problémům.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Když bolí srdce

Každého z nás občas bolí u srdce. Někdy z nešťastné lásky, jindy z únavy či vyčerpanosti. Jak však bolí srdce, když jde o život? Jedním z klasických příznaků...

Život se srdcem na pravém místě

Když byla žákyní šesté třídy základní školy, zkoušela ji učitelka z přírodovědy. Položila jí otázku, na které straně má srdce. Odpověděla, že na pravé. Dostala...

Výběr článků

Načítám