Hlavní obsah

Většina náboženství darování orgánů chápe jako akt lásky k bližnímu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darování orgánů v Česku není stále chápáno jako dar života bližnímu a počet pacientů čekajících na záchranu života transplantací narůstá. Na rozdíl od počtu dárců, jejichž počet stagnuje. Důvody jsou jak medicínské či zdravotně-ekonomické, tak i osobní. I když víra či náboženství není mnohdy hlavním důvodem odmítavého přístupu rodiny, děje se tak často.

Kampaň na podporu dárcovství orgánůVideo: IKEM

 
Článek

„Většina náboženství darování orgánů chápe jako akt lásky k bližnímu a tuto aktivitu podporuje,“ upozorňuje doc. MUDr. Eva Pokorná z Oddělení odběru orgánů a transplantačních databází IKEM.

Což potvrzuje i kardinál Dominik Duka, který podpořil aktivitu českých lékařů upozorňující na dárcovství jako pomoc bližnímu.

Lékaři stále hledají cesty, jak pomoci více lidem

Počet transplantací každým rokem stoupá. Důvodem ale není vzrůstající počet běžných dárců, naopak. Jejich počet stagnuje či mírně klesá, Česko ale přistoupilo k rozšíření kritérií pro dárcovství orgánů.

Jednak transplantace celých jater se nahrazuje štěpem a o jedna játra se tak podělí dva pacienti, ať už dospělí nebo dětští. Dále v podstatě neexistuje věková hranice pro dárce orgánů, kdy není výjimkou, že se jimi stanou i lidé mezi 70 až 80 lety. Dnes již nevylučujeme ani nemocné s hypertenzí, diabetem nebo po cévních mozkových příhodách. U nich je ale nutné dělat mnohem složitější vyšetření, aby byla zajištěna správná funkce darovaných orgánů,“ vysvětluje doc. MUDr. Eva Pokorná.

V programu transplantací ledvin lékaři hledají možnosti, jak využít co nejvíce živé dárce. Ročně se takových transplantací v IKEM uskuteční kolem čtyř desítek. „Zatímco dříve se pro darování ledviny svému blízkému rozhodli hlavně příbuzní jako rodiče, sourozenci nebo třeba bratranci či sestřenice, nyní mohou ledvinu darovat i manželé, druh či družka nebo i přátelé. Transplantujeme i dvojice, které nemají stejnou krevní skupinu. Snažíme se pomoci tam, kde to medicína a etická pravidla umožní,“ popisuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Na nový orgán v Česku nyní aktuálně čeká zhruba 1 100 pacientů, nejvíce na novou ledvinu, poté na srdce a játra. „Počty orgánů od zemřelých dárců ale zdaleka nedokážou pomoci všem nemocným. V posledních deseti letech se počet zemřelých dárců orgánů pohybuje kolem 200 za rok (v IKEM okolo 100). Potenciál v České republice je ovšem mnohem vyšší. Proto chirurgové i internisté v IKEM stále hledají nové možnosti, jak nemocným pomoci,“ vysvětluje situaci MUDr. Pavel Trunečka, CSc., přednosta Transplantcentra IKEM.

Památka zesnulých v úctě k dárcům orgánů

V úctě ke všem dárcům orgánů se také v den Památky zesnulých, tedy v neděli 2. října 2014, uskuteční v 10:00 svatá mše zádušní v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava na Pražském hradě, která bude celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám