Vědci zjistili, že samotný vyfukovaný kouř obsahuje až přes čtyři tisíce různých sloučenin, které se šíří vzduchem i dlouho poté, kdy člověk dokouří. „Tyto látky reagují s dalšími znečišťujícími látkami v okolí, čímž se vytvářejí zcela nové nebezpečné sloučeniny ovlivňující DNA. Ty se usazují různě po bytě, a to i na věcech, jež se nacházejí v jiné místnosti, kde se třeba vůbec nekouří,” vysvětluje Doktor Bo Hang z Lawrence Berkeley National Laboratory.

Nikotin se ukládá zejména ve vlasech, kde se dá prokázat ještě po dlouhé době. Byl například obsažen i ve vlasech malých dětí ze silně kuřáckých domácností, respektive u těch dětí, jejichž matky nepřestaly kouřit ani během těhotenství.

I když tím nejlepším řešením, co pro sebe a své okolí kuřáci mohou udělat, je skoncovat s kouřením, lze minimalizovat zdravotní rizika alespoň podporou imunitního systému.

Vitamín C až ve dvojnásobném množství

Pro kuřáky, ať už aktivní, či pasivní, je tedy klíčový dostatečný příjem antioxidantů. Jedná se o látky, které bojují proti volným kyslíkovým radikálům. Mezi ty nejvýznamnější patří vitamín C, kterého by aktivní i pasivní kuřáci měli přijímat o 60 až 100 % více než ostatní.

Pomůže zvýšená spotřeba sezónního ovoce a zeleniny. Pokud nejste zrovna milovníky jablek, hrušek či dováženého exotického ovoce, zařaďte do jídelníčku ovocné a zeleninové šťávy.

„Ovoce a zelenina jsou přírodním zdrojem pestré škály vitamínů. Ve středoevropských podmínkách jsou na ně, především na vitamín C, bohaté hlavně bobuloviny, tedy černý či červený rybíz, případně borůvky, brusinky a angrešt. Ze zeleniny pak růžičková kapusta, brokolice, zelí a samozřejmě mrkev,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica.

„Pokud máte problémy přijímat tuto stravu, zařaďte na podzim do jídelníčku více brambor a česneku a omezte vaječné těstoviny,” dodává.

Šípky a rakytník k nezaplacení

Ideálním zdrojem vitamínů je na podzim čaj z šípku nebo rakytníku. Celkem 200 g šípku obsahuje asi 200 mg vitamínu C. Pro jeho sběr je nyní ideální čas. Kromě čaje je možné zavařit i šípkovou marmeládu či kompot. Sušit šípky je zapotřebí v tenkých vrstvách nejdříve na vzduchu a pak dosoušet umělým teplem do 50 stupňů.

Kromě vitamínu C šípky obsahují třísloviny, invertní cukr, sacharózu, pektin, kyselinu citronovou a jablečnou, vitamíny skupiny B, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík a další důležité látky.

Alternativou k šípku je rakytník. Dva kilogramy sušeného rakytníku by pokryly roční potřebu vitamínu C dospělého člověka. Čaje z šípku a rakytníku mají blahodárné účinky také na astma, jež je dle studie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně časté u dětí vystavených pasivnímu kouření ve věku do 5 let.

Mezi další látky, jež pomáhají při boji s volnými radikály, se řadí také selen, zinek a vitamíny E a A.

„Důležitou roli v imunitním systému sehrává i vitamín D. Pokud ho máme málo, tělo je náchylnější k různým nemocem. Oslabená imunita se projeví častým nachlazením, opakovanými infekcemi či chřipkami,“ dodává imunoložka MUDr. Jana Čepová.