Hlavní obsah

Spánek v chladnější ložnici přispívá ke štíhlé postavě

Je vám v bytě zima a rádi se zachumláte na noc v místnosti, kde je tepleji? Možná je vám to příjemné, ale vědci potvrdili, že se vyplatí odolat pokušení a v ložnici teplotu nezvyšovat.

Foto: Profimedia.cz

Spaní při nízkých teplotách dokáže podle vědců udržovat štíhlou postavu.

Článek

Vědci z Yaleovy univerzity tvrdí, že to není jen kvůli šetření energií, ale především kvůli vlastní postavě. V místnostech s nižší teplotou si tělo totiž uchovává více hnědého tuku a méně toho bílého. Díky tomu je pak tělo prý štíhlejší a zdravější.

Špatný a dobrý tuk

Zatímco bílému tuku se někdy přezdívá špatný tuk, tomu hnědému naopak tuk dobrý. Je to proto, že mají jiné složení a jinak se ukládají do tkáně. Bílý tuk je ten, který se nám ukládá kolem pasu a tvoří pneumatiky neboli „madla lásky”.

Hnědý tuk se ukládá uvnitř těla a naopak spaluje kalorie a vytváří teplo, které naše tělo potřebuje. Malé děti mají velké množství hnědého tuku, zatímco u starých osob téměř chybí. Také proto si staří lidé často stěžují na zimu a více a tepleji se oblékají.

Osoby, které mají v těle více hnědého tuku v dospělosti, jsou podle vědců daleko štíhlejší. Pokud si tedy chcete zachovat figuru, zapamatujte si, že hnědému tuku neprospívají vysoké teploty v místnosti. Naopak poněkud chladnější klima zvyšuje obsah hnědého tuku v těle, tím se zrychluje metabolismus a tělo je hubenější, tvrdí vědci.

Dobrému tuku prospívá chlad

Vědci z Yaleovy univerzity v Connecticutu navíc zjistili, že nervové buňky v mozku, které řídí pocit hladu a chuť, také ovládají proces přeměny bílého tuku v hnědý. A když u laboratorních hlodavců vyvolali proces hnědnutí bílého tuku, zvířata byla štíhlejší, i když dostávala tučnou stravu.

„Naše studie odhaluje, že hnědnutí bílého tuku je vysoce dynamický fyziologický proces, který je řízen v mozku,“ tvrdí profesor Siao-jung Jang z Yaleovy univerzity.

Australští vědci nedávno publikovali studii, podle níž se hnědý tuk tvoří více v prostředí s nižší teplotou. Výhodné je především spát v chladnější ložnici.

„Zjistili jsme, že hnědý tuk v těle narostl za měsíc v chladném prostředí o třicet až čtyřicet procent,“ tvrdí doktor Lee z Garvanova Institutu v Sydney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám