Hlavní obsah

Jak na dětskou imunitu

Novinky, zun

Zná to asi každý rodič, jehož dítě poprvé nastoupí do dětského kolektivu, většinou se jedná o mateřskou školu. Dítě, které dosud skoro nezastonalo, najednou chytne snad všechno, co kolem něj proletí. Jen málo malých dětí po nástupu do školky téměř nemarodí. Čím to je?

Foto: Profimedia.cz

Imunita je z velké části dána geneticky.

Článek

Není to tím, že by rodiče malého nemocného dělali něco špatně. Přirozená imunita je totiž do značné míry dána geneticky. A ovlivnit celkovou obranyschopnost dětského organismu proti nemocem, lze jen částečně. A upřímně řečeno, kdyby všichni rodiče byli féroví a nechali svého potomka, který má velký kašel, teče mu nepřetržitě z nosu a někdy dokonce má i teplotu, doma a nevodili ho mezi děti do školky, také by situace vypadala jinak.

Alespoň lehce nás může uklidnit, že přirozená imunita s věkem postupně dozrává a my se jí můžeme trochu snažit posílit.

Imunita a její vyzrávání je individuální

„Každý z nás dostal darem od svých rodičů ve své genetické výbavě určitou dávku přirozené obranyschopnosti, která v průběhu předškolního a raně školního věku dozrává a formuje se vytvářením protilátek proti běžným nemocem, se kterými se naše tělo dostává do kontaktu,” vysvětluje specialistka ORL MUDr. Azita Gebauerová z pražské Polikliniky Malešice.

„Imunitní výbava a její 'vyzrávání' je ale individuální a kontakt s infekčním patogenem, který zvládne jedno dítě bez problémů, může být pro druhé neúměrnou zátěží. Důvodem je právě imunitní nezralost a jistá vrozená indispozice,“ dodává lékařka.

Podle Gebauerové můžeme do značné míry zdraví dítěte ovlivnit. Doporučuje pravidelný aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, otužování, pobyt u moře či na horách, vyváženou stravu včetně čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi dalšími přípravky, které je možné v rámci podpory imunity v podzimních a zimních měsících využít, zmínila mj. probiotika, imunoglukany, kolostrum a některé vitaminy.

„Na druhé straně určitě nedoporučuji rodičům vytvářet pro své děti nepřiměřeně sterilní prostředí ve snaze je ochránit. Tím mohou nevědomky spíše zvýšit nemocnost dítěte,“ uvedla.

Vitamíny C a D

Většina z nás má pocit, že pro zdraví stačí vitamín C. Není tomu tak. „Vitamín D hraje důležitou roli i v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje obranyschopnost dítěte. Pokud tedy máme vitamínu D málo, tělo je náchylnější k různým nemocem. Oslabená imunita se projeví častým nachlazením, opakovanými infekcemi či chřipkami,“ uvedla před časem imunoložka MUDr. Jana Čepová.

Podle odborníků trpí přibližně 50 % dětské i dospělé populace zásadním nedostatkem vitamínu D. Lze jej snadno doplnit konzumací ryb a mléčných výrobků. V dnešní době je ale spousta potravin o tento vitamín obohacena.

Při opakovaných infekcích horních cest dýchacích, tj. rýmách, virózách, na něž často „nasedají“ nepříjemné bakteriální infekce, doporučuje MUDr. Gebauerová svým pacientům také některé preventivní přípravky. Mj. jde o nosní spreje s roztokem mořské vody. „Při dlouhodobém užívání těchto přípravků se snižuje či vylučuje nutnost užívání nosních kapek, které mohou mít při chronickém podávání devastující vliv na nosní sliznici. Současně je možné omezit podávání léků proti kašli, teplotě a také antibiotik,“ vysvětluje lékařka.

Reklama

Související témata:

Související články

Problémy s imunitou spraví dva dny půstu

Dvoudenní hladovění může vést k regeneraci imunitního systému lidského těla. S odvoláním na studii vědců z University of Southern California to napsaly britské...

Afty odstartuje oslabená imunita

Jsou záhadou. Nikdo totiž přesně neví, co vyvolává bolestivé puchýřky - afty, které se v ústech mění ve vřídky. Většina stomatologů je dává do souvislosti...

Výběr článků

Načítám