Hlavní obsah

Rosacea je léčitelný problém, který ničí sebevědomí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viditelné opakující se „ruměnce“ na čele, bradě, tvářích a dolní polovině nosu, v extrémních případech hnisavé puchýřky, ztluštění kůže nebo pocit pálení a píchání v obličeji, to všechno jsou příznaky upozorňující na chronické zánětlivé onemocnění rosacea, které postihuje téměř půl miliónu Čechů a nechává viditelné stopy na jejich sebevědomí.

Foto: Profimedia.cz

Stav kůže u neléčených obličejových dermatóz zhoršuje image.

Článek

Nemocní zprvu žijí v představě, že je trápí pouze velmi citlivá pokožka, a svůj problém dlouho neřeší. Jenže potíže samy od sebe neustoupí a naopak se mohou prohloubit. Čím déle budou jedince trápit, tím se vše více bude odrážet na jeho psychice a sebevědomí.

Společnost není vůči lidem s viditelnými změnami na obličeji příliš taktní. Nemocní tak musí neustále bojovat s pohledy a poznámkami druhých, což se velmi silně odráží na jejich duši. Mnozí z nich prožívají úzkost, rozpaky, pocit nízkého sebevědomí a společenské izolace.

Což potvrzuje i rozsáhlý průzkum, kterého se zúčastnilo 6831 dospělých osob ve věku 25 až 64 let z osmi zemí světa. Podle něj lidé trpící začervenalostí v obličeji spojenou s rosaceou mohou být znevýhodněni, pokud jde o první dojem, kterým zapůsobí na ostatní. Osoby s tímto onemocněním byly vnímány jako méně inteligentní, méně důvěryhodné, méně spolehlivé, méně úspěšné a méně sebejisté ve srovnání se zdravými lidmi.

„Stav kůže u neléčených obličejových dermatóz zhoršuje image, působí pacientovi trápení. Bolestivost, svědění, nápadnost ve vzezření a čas, který pacient věnuje péči o pleť, přispívají k upevnění nemoci. V některých případech je tedy vhodné, aby souběžně s léčbou dermatologickou probíhala léčba psychologem,” vysvětluje MUDr. Marie Selerová, Ph.D., která momentálně působí jako primářka kožního oddělení Nemocnice Nový Jičín, a. s.

„Cílem je dovést pacienty k tomu, aby přestali být úzce zaměřeni na projevy svého kožního onemocnění, a zlepšit kvalitu jejich života,“ dodává primářka.

Důležité zjistit příčinu

Někdy za onemocněním stojí dědičnost, jindy abnormality krevních cév, které ztrácejí svou pružnost, snadno se rozšiřují a někdy zůstanou roztažené trvale.

Záchvaty onemocnění mohou být vyvolány jakýmkoli podnětem, který způsobí zarudnutí, patří mezi ně ostrá nebo kořeněná jídla a nápoje, alkohol, kofein, chlad nebo sálavé horko, nadměrné cvičení, hormonální změny (zvláště v době přechodu), stres a některé léky – např. kyselina nikotinová, předepisovaná při nemocech srdce, nebo léky na vysoký krevní tlak.

Vitamíny pomáhají

Lidé trpící rosaceou mívají nedostatek vitamínu B, takže B komplex má blahodárné účinky. Je důležité užívat ještě zvláštní dávku riboflavinu navíc, protože zlepšuje sekreci hlenu a podporuje odstraňování buněčného odpadu. Vitamín C posiluje cévy a vazivovou tkáň mezi kožními buňkami. Kromě toho snižuje vylučování histaminu, látky, která rozšiřuje cévy jako odpověď na alergizující podněty. Zinek pomáhá hojit horní vrstvy kůže a reguluje hodnoty vitamínu A v krvi.

Dále existují přípravky, které zakrývají příznaky onemocnění. Nepředstavují ale dlouhodobě účinné druhy léčby a neřeší základní příčinu tohoto onemocnění.

Nejnovější vývoj v oblasti vědy ukazuje, že v současné době existují nové a účinné způsoby léčby, které jsou dostupné prostřednictvím dermatologa nebo praktického lékaře. Léčebná terapie často zahrnuje topickou léčbu (aplikovanou na pokožku) při současném vyhýbání se spouštěcím faktorům a osvojení si vhodného způsobu péče o pokožku, aby se onemocnění dostalo bezprostředně pod kontrolu.

Případně se mohou použít laserové způsoby léčby, zdroje intenzivního pulzního světla nebo jiné medicínské a chirurgické prostředky k odstranění viditelných cévek a snížení nadměrné začervenalosti.

Více informací na www.cervenacervene.cz,

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat nebezpečná pigmentová znaménka

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým...

Řešení bradavic není radno odkládat

S bradavicí se ve svém životě setkal téměř každý. Jedná se o virové onemocnění způsobené některých druhem lidského papilomaviru - ano, stejného viru, jenž...

Výběr článků

Načítám