Hlavní obsah

Obezita je svým způsobem nakažlivá, lékaři varují před přáteli s nadváhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv obezita není žádná infekční choroba, v určitých ohledech je přenositelná na okolí. Zatímco na mnohé jedince funguje jako ta nejlepší motivace pro zdravý životní styl, pro jiné může mít zcela opačný efekt. V přítomnosti obézních lidí více podléhají konzumaci nezdravých jídel a špatnému životnímu stylu, což se v konečném důsledku odráží i na jejich postavě.

Foto: Profimedia.cz

Když se člověk začne stravovat se svými obézními kamarády, většinou sám přibere.

Článek

Jinými slovy, když se člověk začne stravovat se svými obézními kamarády, většinou sám přibere. Je to dáno tím, že obézní lidé mívají horší stravovací návyky, které jsou nakažlivé, a často tak svádějí k nezdravému životnímu stylu.

„Lidé zapomínají na zdravé stravování ve chvíli, kdy jsou obklopeni kamarády s nadváhou či přímo obezitou,“ tvrdí lékaři z Illinois.

Tým vědců z Cornellovy univerzity a Univerzity v jižním Illinois provedl řadu experimentů, při nichž si lidé sami servírovali jídlo. Jednou v přítomnosti štíhlé figurantky, podruhé v přítomnosti obézní figurantky. S tou štíhlou volili salát, s obézní těstoviny.

Společník u jídla ovlivňuje výběr stravy

„Cílem této studie bylo zjistit, zda přítomnost obézního konzumenta ovlivňuje zdravé a nezdravé chování při stravování a zda je tento účinek ovlivňován tím, jak se společník u stolu sám chová. Výsledky dokazují, že bez ohledu na to, co si společník u stolu sám servíruje, lidé si servírují a konzumují větší porce těstovin, když jsou v přítomnosti obézního společníka,“ tvrdí autoři výzkumu.

Osoby v přítomnosti obézní figurantky jedly více těstovin a naopak méně salátu – oba jevy vedou k horšímu zdravotnímu stavu a většímu přibývání na váze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám