Hlavní obsah

Pětkrát bojovala s virovou meningitidou. Má zdravotní následky, ale žije

Novinky, bok

Zdraví má člověk jen jedno, říká se. Proto bychom měli dělat vše pro to, abychom sebe a své zdraví příliš neohrožovali. Někdy i přes veškerou snahu ale do života zasáhne vážná nemoc, která ho v lepším případě jen obrátí vzhůru nohama. Své o tom ví Lauren Widdowsonová, která bojovala s meningitidou, a to dokonce pětkrát.

Foto: Profimedia.cz

U dospělých může být poměrně běžným příznakem meningitidy velmi prudká bolest hlavy. Své o tom ví i sedmadvacetiletá Lauren Widdowsonová, která boj s touto nemocí vyhrála už pětkrát.

Článek

Sedmadvacetiletá Lauren Widdowsonová z Velké Británie má za sebou ve svém věku tolik nepříjemných zkušeností s meningitidou, že by s ní nejspíš nikdo neměnil. I jediné setkání s touto nemocí může být smrtelné. Lauren svůj boj vyhrála, a to dokonce pětkrát.

Přes všechno, co musela snést, a zdravotní komplikace, které kvůli tomu má, ale stále tvrdí, že je šťastná, protože je naživu.

Poprvé v devatenácti letech

Poprvé u Lauren diagnostikovali meningitidu, když jí bylo 19 let. Od té doby bojuje s touto smrtící nemocí, která způsobuje zánět mozkových blan, téměř každý druhý rok.

„Je to velmi vyčerpávající, ale v určitém smyslu se cítím požehnána a neuvěřitelně šťastná, že jsem stále tady. A také že mám rodinu a přátele, kteří mě podporují,” uvedla Lauren pro Express.

U mladé ženy se projevila virová forma nemoci, která bohužel může v některých případech způsobovat opakovaný zánět mozkových blan. Lékaři dosud stále nepřišli u Lauren na přesnou příčinu.

„Všichni v nemocnici jsou v šoku z toho, že se nemoc pořád opakuje. Myslí si, že vir je stále ukryt někde v těle. Už i poznám, když se to začne dít znovu. Začnu cítit velké tuhnutí svalů okolo ramen, pak se to začne posunovat dolů a přidá se k tomu veliká bolest hlavy. Pokaždé jsem v nemocnici strávila měsíc poté, co mě tam záchranka dovezla. Mám z toho následky, ale to není nic v porovnání s tou bolestí,” vylíčila své zážitky s opakovaným výskytem nemoci.

Nepříjemné zdravotní následky

Jak Lauren sama přiznává, sice dosud nad nemocí vyhrávala, ale má i tak vážné zdravotní následky. Její manžel, s jehož třemi dětmi společně bydlí, je jí tak stále nablízku.

„Mám velké výpadky paměti a problémy s rovnováhou. Oči mám velmi citlivé na světlo, často nosím i za šera sluneční brýle. Mám problémy i po emocionální stránce, cítím se velmi zranitelná,” vyjmenovává Lauren ty horší následky, které ji trápí.

„Takovýto stav, kdy dochází k opakovaným infekcím, je velmi neobvyklý u někoho, kdo je jinak fit a zdravý,” vysvětluje Pradhib Venkatesan, konzultant v Nottingham University Hospitals. „Tato situace může nastat, pokud dojde například ke zlomenině lebky, která způsobí mezeru ve spojitosti kostí. Tím je umožněn přístup viru, případně se může jednat o tzv. Mollaretovu meningitidu, což je syndrom opakující se virové infekce,” dodal.

Ve Velké Británii je každý rok zjištěno zhruba 3200 nemocných s různými typy meningitidy. V České republice bylo v roce 2005 hlášeno 77 případů konkrétní virové meningitidy, v roce 2010 to bylo 42 případů. Letos je podle Státního zdravotního ústavu prozatím evidováno 38 případů virové meningitidy.

Virová a bakteriální meningitida 

Nákaza meningokoky se rozlišuje podle typu do dvou skupin - virové nebo bakteriální. Někdy je těžké příznaky rozlišit, protože se mohou v počátku podobat chřipce či nachlazení.

Bakteriální forma je z nich ta nebezpečnější. Bakterie se přenášejí podobně jako chřipka, kapénkovou infekcí. Infekční jsou i hleny a sliny. Je nejčastější u dětí do pěti let věku, nejvíce pak v období do jednoho roku. Také se vyskytuje mezi mládeží ve věkové skupině 15 - 19 let, více u chlapců. Je léčena antibiotiky, vyžaduje rychlý lékařský zásah.

Virová meningitida je méně nebezpečná, ale o to se vyskytuje častěji. Je opět častější u dětí, propuknout může ale prakticky v jakémkoli věku. Během několika týdnů se většinou stav pacienta zlepší. Důležitý je odpočinek, případně symptomatická léčba (např. na bolest hlavy).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám