Hlavní obsah

Co vás může nemile překvapit, když výrazněji zhubnete

Novinky, bok

Každý, kdo se rozhodne se svou nadváhou něco udělat a začne hubnout, udělá jednoznačně pozitivní krok. Protože, jak všichni vědí, nadváha či obezita bývají spojovány s řadou zdravotních komplikací. Ne všechno kolem výraznějšího hubnutí však musí být automaticky natolik pozitivní, jak si mnozí myslí.

Foto: Profimedia.cz

Eliminace nadbytečných kilogramů je ze zdravotního hlediska jistě přínosem, na psychiku však může mít zcela opačný efekt.

Článek

Zdravotní pozitiva optimální tělesné hmotnosti, dostatku pohybu a správné životosprávy jsou pro mnohé lidi spouštěčem k tomu, aby se svým vzhledem něco udělali.

Čím výraznější zhubnutí, o to lepší váš život bude, dalo by se s troškou nadhledu říci. I bez mnoha kil navíc se ale nemusí váš život hned tak změnit k lepšímu. Své o tom ví i herečka a moderátorka Rosie O’Donnellová.

Poté, co v roce 2012 prodělala infarkt, podstoupila operaci žaludku, po které shodila téměř dvacet kilogramů. „Každý předpokládá, že dříve obézní lidé, kteří výrazně zhubnou, budou najednou skákat radostí, že jsou zdravější a tenčí. Už málokdo ale ví, že to všechno je doprovázeno i emocionálními turbulencemi, které by jen málokdo čekal,“ řekla O’Donnellová pro ABC news.

Hubnutí nevyřeší všechny vaše problémy 

Podobná zjištění uvádí i britská studie zveřejněná v časopise PLOS One. V té se uvádí, že hubnutí samo o sobě nemusí změnit pocitové rozpoložení člověka k lepšímu, jak by se mohlo zdát. U 1979 účastníků studie bylo zjištěno, že více než polovina těch, kterým se podařilo zhubnout, trpí mnohonásobně více depresemi než jedinci, kteří shodili jen nějaké to kilo.

Možná je to tím, že hubnutí řeší zase jen hubnutí. Neřeší další problémy, které člověk má. „Někdy je člověk jednoduše nešťastný kvůli jiným věcem. Když se nesplní očekávání, že po zhubnutí bude všechno lepší, je o to více v depresi,“ vysvětluje Gail Saltzová, editorka serveru Health.

Zde je přehled některých věcí, které mohou člověka v souvislosti s hubnutím nemile překvapit.

Zvýšená pozornost 

Když je člověk při těle, ne všichni se s ním baví. A pokud ano, dělají to někdy jiným způsobem, než kterým se baví s někým atraktivnějším. Zvýšená pozornost a zájem, který může přijít ruku v ruce se shozenými kily, tak může být pro řadu lidí doslova šokující.

„Někteří lidé si svá kila navíc udržují i záměrně, aby nemuseli navazovat styky a hovory s okolím,“ uvedla Saltzová. O to výrazněji se to může dotýkat sexuální intimity. Být najednou sexuálně přitažlivějším objektem může specificky u žen vyvolávat tak velký strach, že kvůli tomu opět naberou kila navíc.

(Ne)podpora ze strany partnera 

Jak se svěřila O“Donnellová, její partner ji při hubnutí vždy podporoval, ale nemusí to být automatické v každém vztahu. Nejeden muž se může hubnutím partnerky cítit najednou ohrožený.

Důvodů je hned několik. Nejenže o ženu bude větší zájem z řad jiných mužů, a současný partner tak bude mít novou konkurenci, ale může se stát, že partner bude žárlit, že jeho partnerka vypadá lépe než on. Nebo že je najednou více sebevědomá a on už není tím, kdo vztah řídí.

Menší velikost = větší strach z odhalení

Problémy s sebou může přinášet i změna šatníku. Nejedna žena, která se dříve oblékala jen v oddělení nadměrných velikostí, se může cítit nejistá až vystrašená, když vejde do oddělení standardních velikostí.

Ať už to chce, nebo ne, oblečení menších velikostí bývá více upnuté a odhaluje více nebo obepíná více, a to může být pro mnohé stresující. Je to totiž pravý opak toho, co plnější ženy nosily dříve. Tedy oblečení, které všechno to nehezké schovávalo.

Psychice nepřidá pak už ani samotný finanční dopad, že bude potřeba vyměnit většinu šatníku za nové, menší velikosti.

Hubená neznamená ideální 

A pak je tu ještě jeden výrazný aspekt, který může hubnoucí očekávání zcela zničit. Být hubenější totiž automaticky neznamená, že postava bude na pohled ideální. Především při výraznějším hubnutí jsou totiž nepříjemným výsledkem povadlá či povislá kůže nebo ňadra.

Tyto projevy navíc přes noc samy nezmizí, někdy je i potřeba zásah lékaře. Pohled do zrcadla tak nepřinese tolik očekávané uspokojení. A zklamání pak bývá o to větší.

Reklama

Související témata:

Související články

Co se děje s tukovými buňkami, když hubneme

Lidé po celém světě, kteří chtějí hubnout, mají vesměs společného nepřítele - tuk. Ten, který se ukládá na nepatřičných místech a tvaruje postavu do nelibých...

Výběr článků

Načítám