Jeden z mýtů, lépe řečeno občasných nepravd, tvrdí, že přírodní produkty jsou vždy zdravější. U biopotravin je sice daleko menší riziko jejich setkání s pesticidy, avšak nemáme žádný důkaz, že by byly pro nás výživově hodnotnější. Když si vezmeme jablka, broskve, hlávkový salát či špenát, tak při standardním pěstování zkrátka musí v sobě obsahovat pesticidy. Proto je lepší vybírat si produkty se slupkou, kterou nejíme (citrusy, avokádo apod.). Ať už jde o organické pokrmy, nebo ne, před jejich konzumací je musíme důkladně omýt.

Buď celozrnné, nebo nic

Celozrnné produkty jsou zdravější než rafinované, jsou lepšími zdroji potřebné vlákniny a déle nás udrží bez pocitu hladu. Ideální je celozrnné s rafinovaným napůl kombinovat. Nejste zvyklí na jejich chuť? Začněte nákupem celozrnného chleba, rovněž např. při pečení nahraďte polovinu množství klasické bílé mouky tou celozrnnou. A kupujte těstoviny, které jsou rovněž směsí obou.

Není nutné konzumovat jen celozrnné pečivo.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Že si musíme zcela odepřít sladkosti, když se snažíme jíst zdravě a držet dietu, je další z řady drobných omylů. Zmrzlinu si opravdu nemusíte zcela zakazovat, navíc vaši chuť na cukrovinky si můžete „vykompenzovat“ ovocem, mlékem, nízkotučným pudinkem, zmrzlinou se sníženým obsahem tuku, čokoládovými bonbóny s ořechy nebo čokoládou s rozinkami. Do jídelníčku tak dodáte další potřebné živiny. Těžké kalorické dorty je ale rozhodně lepší vynechávat.

Nízkotučné neznamená automaticky zdravé

Člověka to láká hodit do košíku, přesto je dobré se podrobněji zaměřit na údaje na obalu, zda daná věc ve skutečnosti neobsahuje přílišné množství sodíku, cukru, tuku a kalorií. Doporučuje se pak jíst doma jen jednu porci.

Vyhýbat se veškerým ovocným šťávám

Problematické jsou džusy, skutečně to není to samé jako čerstvé či zmrazené ovoce. Pokud chcete šťávu, napijte se té 100% ovocné. Nízký obsah cukru má kupříkladu grapefruit či granátové jablko. Kupované džusy jsou však přecpané cukry a kaloriemi.

To, že je výhodné nakupovat zboží ve velkém balení, je dalším častým mýtem. Tento výhodný nákup totiž výhodným být přestane, pokud (je-li ta potravina nezdravá) kvůli svému značnému množství doma vytvoří u členů rodiny „pokušení“ oddat se nezdravým návykům. A i když uděláte velký nákup něčeho skutečně zdravého a často konzumovaného, přesto je riziko, že to nestihnete spotřebovat dříve, než se to zkazí – pak výhodnost onoho nákupu opět začne belhat.

Nechte děti doma

Je logické, že je nechcete otravovat v supermarketu (a hlavně sebe), jenže pokud se domníváte, že ponechat je doma s malou svačinou je odradí od výkřiků „kup mi tohle!“, jste na omylu. Jistě, každé dítě je jiné, ale také pro jejich výchovu bude mnohem užitečnější je i doma zapojit do plánování jídla – do vážného plánování jídla. Žádné blbosti, ale skutečný dialog, pak i ony ocení, že se mohou zapojit. Učte je číst etikety – vláknina je v pořádku, tuky nikoli... Ať si děti vyberou zdravé obědy. Spíš budou jíst zdravě, když budou mít pocit, že si dané jídlo mohly samy vybrat.

Čerstvé produkty jsou vždy nejlepší

Vážně? Jenže ceny ovoce a zeleniny nejsou vždy úplně nízké. Pokud si chcete dopřát něco dobrého a zdravého jak pro vás, tak pro vaši peněženku, lze doporučit koupi mražených výrobků. Když mluvíme o ovoci a zelenině, tak byly zmrazeny na vrcholu své zralosti, tudíž není proč se obávat úbytku výživových hodnot. Potraviny z konzerv vždy opláchněte, aby v sobě měly menší koncentraci cukru.

Ředkvička

Ředkvička

FOTO: Milan Malíček, Právo

Všechny mléčné výrobky vykrmují

Obsahují vápník, bílkoviny, vitamín D, také ale tuk, cholesterol a nadbytečné kalorie. Snažte se preferovat ty nízkotučné (dobrá je rovněž mozzarella či jogurty s nízkým obsahem cukru), pouze děti do dvou let potřebují plnotučné mléčné produkty.

Jak už jsme si řekli, není pravda, že by mražené jídlo obsahovalo nedostatek výživy. Navíc šetří čas a při chytrém výběru může být i zdravé. Mražené výrobky jsou vhodné ty celozrnné, s obsahem bílkovin či zkrátka zelenina. WebMD doporučuje i nákup mraženého pečeného, dušeného a grilovaného masa, nicméně ne toho smaženého.

Dělat, že nevidíme oddělení s těstovinami

Celozrnné těstoviny jsou přitom pro kohokoli vhodné na konzumaci, obsahují totiž vlákninu. Udělejte si je se sýrem, nízkotučným mlékem, rajčatovou omáčkou a zeleninou.

Základem je studovat informace na obalech, což mnoho lidí nedělá. Poslední, na co se zaměříme, je červené maso. Není proč se ho obávat. Libové maso obsahuje zdravé živiny jako bílkoviny, železo a zinek. Důležité je spořádat vhodné, tedy menší množství. Kupříkladu k večeři si dejte jako hlavní chod zeleninu s celozrnným pečivem – a to maso jen jako přílohu.