Až osmdesát procent Čechů se přiznalo, že snídají maximálně patnáct minut a jsou zvyklí jíst každý den téměř to samé. Recepty si nevymýšlejí, nové věci nezkoušejí, protože na to pro většinu z nich zkrátka nezbývá čas.

Což je škoda, protože je vědecky prokázáno, že lidé, kteří snídají, sní menší množství jídla během dne, méně trpí pocity hladu a lépe se jim hubne.

Jenomže se nemůžeme stále vymlouvat na pracovní tempo či ranní shon. U většiny z více než sedmi tisíc respondentů se zvyky neměnily ani o víkendech, ukázal průzkum českých snídaňových zvyklostí společnosti Mixit.cz.

Co k snídani? Zkuste vločky
Ovesné vločky jsou nejhodnotnější cereálií. Obsahují vysoký podíl bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínu B1, B6, železa a zinku a jsou výborně stravitelné.

Snídani nevěnujeme příliš času ani pozornosti

„Průzkum odhalil především to, že pro Čechy není snídaně rozhodně nejdůležitějším jídlem dne, a že to není jídlo, kterému jsou ochotni věnovat se déle, než je nutné. Jen málo Čechů si chce snídani užít," shrnuje základní informace průzkumu Martin Wallner z Mixit.cz.

Argument, že ráno nemáme hlad, není podle dietoložky Karolíny Hlavaté omluvou. „Jezte pravidelně, ideálně po 2,5–3 hodinách, a to i v případě, že nemáte hlad. Jedině tak nastartujete správný metabolismus a připravíte organismu ty nejlepší podmínky,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Snídaně navíc slouží především k doplnění energie a k zajištění vyrovnané hladiny krevního cukru během dopoledne, dodává odbornice na výživu.

Tip na dvě zdravé a výživné snídaně od nutriční gastronomky Jany Černé z iniciativy Zásadně zdravě:

Banánové lívance s ovocem a javorovým sirupem

Lehká varianta lívanců bez vajec a mléka se spoustou sezónního ovoce a vlašských ořechů. Ideální snídaně/svačina po vydatnějším sportovním výkonu, pro svůj vyvážený poměr sacharidů, bílkovin i zdravých tuků.

Banánové lívance s ovocem a javorovým sirupem

Banánové lívance s ovocem a javorovým sirupem

FOTO: STUDIO SYNAPSE

Příprava: 10 min
Postup: 5 minut
Pečení: 15 minut

Na 10 ks lívanců

Suroviny:
2 banány
150 ml rýžového mléka
100 g špaldové mouky
2 lžíce lněných semínek
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
 borůvky, ostružiny, ořechy a javorový sirup na ozdobu

Postup:
1. Banány oloupejte a vhoďte do mixovací nádoby.
2. Zalijte rýžovým mlékem a dobře rozmixujte.
3. Přisypte mouku, lněné semínko, prášek do pečiva i špetku soli a znovu do   hladka rozmixujte, aby se vám vytvořilo těsto.
4. Na velký plech vyložený pečícím papírem vylijte malé množství těsta, aby se vytvořily placičky velikosti lívanců, dostatečně daleko od sebe, ať se neslijí.
5. Pečte v předehřáté troubě cca 10-15 minut na 140°C, do zlatova.
6. Lívance se díky uvolněnému cukru z banánů na papír malinko přilepí, opatrně je proto odlepujte, ať se vám nepotrhají.
7. Navršte pět lívanců na sebe a proložte je ovocem i ořechy, zalijte trochou javorového sirupu a podávejte.

TIP: Veganskou obdobu lívanců podávejte s jakýmkoliv sezónním ovocem nebo je posypte jen tak špetkou skořice a zalijte trochou javorového sirupu.

Jahodovo-malinové smoothie s pistáciemi

Ranní rychlá snídaně, která váš den nejen správně nastartuje, ale především vás dostatečně zasytí. Je plná vitamínů, čerstvého ovoce, a díky mandlovému mléku i bohatá na vápník, draslík i hořčík.

Jahodovo-malinové smoothie s šafránem a pistaciemi

Jahodovo-malinové smoothie s šafránem a pistáciemi

FOTO: Jana Černá

Příprava: 5 minut
Postup: 5 minut

Suroviny:
2 hrsti jahod
2 hrsti malin
mandlové mléko (mandle namočené alespoň na 4 hodiny do vody, posléze rozmixované)
2 špetky šafránu na dozdobení
1 hrstka nesolených pistáciových oříšků
(med)

Postup:
1. Nejprve rozmixujte mandle a umixujte si čerstvé mandlové mléko.
2. Přidejte omyté a odstopkované jahody i maliny a rozmixujte do hladka.
3. Můžete dosladit medem, dozdobte špetkou šafránu a nasekanými pistáciemi.