Hlavní obsah

Kuřákům hrozí sebevraždy více než nekuřákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až třikrát vyšší riziko sebevraždy mají kuřáci, kteří vykouří více než dvacet cigaret denně. Tvrdí to lékařka pražského centra pro léčbu závislosti na tabáku Lenka Štěpánková s tím, že u takto silných kuřáků může jejich vášeň zhoršit příznaky duševních onemocnění, například úzkosti a panické poruchy. Kuřáci také častěji než nekuřáci přecházejí od kouření k dalším nelegálním drogám, dodala. V Česku kouří podle statistik Státního zdravotního ústavu 30 procent dospělých, mezi dospívajícími polovina. Narůstá zejména kuřáctví dívek.

Foto: Profimedia.cz

Kouření psychice neprospívá.

Článek

"Kouření dlouhodobě zhoršuje psychický stav, i když závislému aktuálně pomůže," uvedla s tím, že špatná nálada a deprese sice mohou být jedním z přechodných abstinenčních příznaků, celkový průběh psychického onemocnění ale bude příznivější. Kuřáci by podle lékařky také měli vědět, že kouření ovlivní účinek některých psychiatrických léků, většinou ho snižují.

Pro psychiatrického pacienta, který kouří, je podle lékařky důležité, aby se návyku zbavil s pomocí školeného lékaře a léčil se dlouhodobě. Aby tedy bral i několik měsíců léky, které jeho abstinenční příznaky zmírní.

Zákaz kouření v nemocnicích

V Česku je v nemocnicích zakázáno kouřit. Kouří se ale ve venkovních areálech a běžně i na psychiatriích, kde se léčí také lidé závislí na alkoholu či nelegálních drogách. Podle Štěpánkové by se mělo zakázat kouření všude ve zdravotnictví. Je podle ní mýtus, že kouření v psychiatrických nemocnicích nelze zakázat, že psychiatričtí pacienti si nepřejí přestat kouřit. „V USA, Kanadě či Austrálii kouření v místech, kde se léčí lidé závislí, zakázali a prošlo to tam bez komplikací. Samozřejmě pacienti po zákazu kouření dostávali náhradní nikotinovou léčbu," řekla.

Na kouření je podle ní psychicky závislý v různé míře každý kuřák. Naučil se zapalovat v určitých situacích, například při odpočinku nebo po jídle, při určité činnosti, třeba při pití kávy, nebo v určité společnosti, zejména s kuřáky a v restauracích. I proto by se měl kuřák předem připravit na to, jak situace, kdy ho dosud provázela cigareta, zvládne i bez ní – měl by se naučit relaxovat, po jídle si vyčistit zuby nebo vypít sklenici vody. Pokud to jde, měl by se pokušení vůbec vyhnout, tedy nechodit do kuřáckých restaurací a místo kávy pít čaj.

Lékaři píší Světové zdravotnické organizaci

Někteří lékaři ve světě zdůrazňují výhody e-cigaret (tzv. elektronická cigareta) proti kouření. Spotřeba bezdýmného tabáku – většinou švédského snusu – se udržuje na stejné úrovni a mírně stoupá užívání elektronických cigaret. Údaje přinesl ve svém nedávném čísle týdeník Time.

To potvrzuje západoevropský trend, do něhož spadá i Česká republika, a rovněž odhady některých expertů, že se nezanedbatelná část kuřáků přesouvá k elektronickým cigaretám. Ty jsou podle mnoha studií výrazně méně škodlivé než cigarety tradiční. Při jejich spotřebě nedochází ke spalování, a tudíž se kuřákům e-cigaret nedostane do plic dehet a jiné rakovinotvorné látky, které vznikají spalováním běžných cigaret. E-cigarety jsou vlastně jakýmsi doručitelem nikotinu do těla společně s výpary, které jsou radikálně méně škodlivé než cigaretový kouř.

„Nikotin sám o sobě není zvlášť nebezpečná droga. Je svými účinky srovnatelný třeba s kofeinem,“ uvedl v britském tisku John Britton z Královské lékařské společnosti v Londýně.

Lidé kouří kvůli nikotinu, umírají kvůli kouři

„Lidé kouří kvůli nikotinu, umírají však kvůli kouři,“ píše se v nedávném dopise více než padesáti světových renomovaných lékařů, adresovaném předsedkyni Světové zdravotnické organizace OSN (WHO) Margaret Chanové. Dopis podepsala také MUDr. Eva Králíková, nejznámější česká odbornice na potírání tabákové závislosti.

Lékaři v petici argumentují, že elektronické cigarety a jim podobné výrobky mohou zachránit milióny životů, pokud budou kuřáky chápány jako podstatně méně škodlivá náhrada za opravdové cigarety.

WHO se dosud chystala propagovat regulaci e-cigaret jako běžných cigaret včetně vysokých daní a omezení reklamy. Zastánci tvrdého přístupu k e-cigaretám, mezi nimiž jsou většinou aktivisté, kteří měli ve WHO dosud velký vliv, říkají, že trh nepotřebuje další výrobek podporující závislost.

Na světě kouří 1, 3 miliardy lidí

Světoví experti na to v petici reagují v odborných kruzích nezvykle otevřeným jazykem: „S obavami proto sledujeme, že se (…) zřejmě přehlíží, nebo dokonce záměrně opomíjí jedno velmi důležité řešení. Jednou z možností, jak snížit škody způsobené užíváním tabáku pro 1,3 miliardy lidí, kteří v současné době kouří, je to, že by mohli užívat nikotin v méně škodlivé formě, totiž bez hoření.“

Aktivisté oponují, že e-cigarety se snadno zejména pro mládež mohou stát takzvanou vstupní drogou – začnou s relativně nevinným výrobkem a postupně přejdou na cigarety.

Podle expertů však pro takové domněnky nejsou podklady: „Nejsme si vědomi jakéhokoliv věrohodného důkazu, který podporuje tuto domněnku. Podobné argumenty byly uváděny také v souvislosti s bezdýmným tabákem (,snus‘) ve Skandinávii, ale dnes je prokázáno, že snus tam významně přispěl ke snížení jak prevalence kouření, tak i onemocnění souvisejících s tabákem,“ píší experti v dopise předsedkyni WHO.

Daně a nikotin

Podle lékařů-signatářů dopisu by i daňový režim pro nikotinové výrobky měl odrážet míru rizika spojenou s užíváním. Měl by pobízet uživatele k přechodu od kouření k nízkorizikovým výrobkům, jako jsou e-cigarety.

Dopis vzbudil celosvětový ohlas. WHO po něm stáhla některé své navrhované texty o e-cigaretách ze svých stránek. Kritici a zastánci tvrdšího postupu však zdůrazňují, že e-cigarety se zatím používají příliš krátkou dobu na to, aby mohly být známy jejich negativní účinky. E-cigarety a jiné nikotinové výrobky v žádném případě nejsou úplně bezpečné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám