Hlavní obsah

Únavu a nesoustředěnost může způsobovat i špatný pitný režim

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když většina lidí ví, jak moc je důležité dodržovat pitný režim, jakmile přijdou do zaměstnání, na vše zapomínají. Nedostatek tekutin se přitom projevuje velmi záhy únavou, bolestí hlavy, špatnou soustředěností i výkoností. Podle nejnovějšího výzkumu společnosti Rajec se tento problém týká téměř 60 % Čechů. Většina z nich v zaměstnání vypije maximálně litr tekutin, ale jsou i tací, co pouze 0,5 litru, což už může být zejména v horkých dnech nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Pro zaměstnance může mít dehydratace velmi výrazný vliv na pracovní výkon i celkovou pohodu.

Článek

„V teplém počasí by měl dospělý člověk vypít minimálně dva litry tekutin denně. Nachází-li se v klimatizovaném prostředí, pak by se toto množství mělo ještě zvyšovat, jelikož klimatizace vysušuje vzduch a snižuje tak pocit, že se člověk potí. Tím nabývá falešného klidu a pohodlí, i když ve skutečnosti může výrazně dehydrovat,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Správné dodržování pitného režimu je přitom pro udržení dobrého zdraví klíčové a jeho podceněním se rapidně zvyšuje riziko dehydratace organismu.

Pro zaměstnance tak může mít dehydratace velmi výrazný vliv na pracovní výkon i celkovou pohodu. Ve většině případů dostačující dva litry tekutin se daří podle průzkumu vypít pouze zhruba třetině zaměstnanců.

Čekat na žízeň se nevyplácí

40 % Čechů přiznává, že pijí pouze tehdy, pocítí-li žízeň. Žízeň je však sama o sobě již prvním signálem dehydratace a tedy nežádoucím stavem. Lepší než nárazové vypití velkého množství tekutin je pít po menších dávkách a v kratších intervalech v průběhu celého dne.

„Pozitivním zjištěním průzkumu je, že hlídat takto svůj pitný režim a pít pravidelně dokáže v práci okolo 40 % zaměstnanců. Úspěšnější jsou v tomto ohledu ženy,“ říká k výsledkům průzkumu jeho zadavatel Bohuslav Gajdoš.

Bohužel stále až 17 % Čechů nechává svůj pitný režim na náhodě a pijí pouze tehdy, když si vzpomenou. Důsledky tohoto chování pak mohou být katastrofální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám