Hlavní obsah

Rady, jak se za teplých nocí lépe vyspat

Novinky, bok

Vysoké denní teploty, které jsou typickou součástí léta, mnozí lidé vítají s nadšením. Už méně ale další jejich součást, tzv. tropické noci, kdy se rtuť teploměru pohybuje i v našich končinách nad dvacet stupňů. V takovém horku pak jen málokdo usne, a když už, moc se nevyspí. Přinášíme pár rad, jak teplé noci lépe zvládnout.

Foto: Profimedia.cz

Ani v horkých nocích bychom neměli sundávat lehkou noční košili nebo pyžamo – pomůže nám odvádět pot z těla.

Článek

První věc, kterou lidé udělají, když je jim v noci vedro, je poměrně logická – sundají si pyžamo či noční košili a spí nazí. I když to všem přijde jako zcela normální, úlevu to prý nepřinese.

Proč je v horku lepší spát v pyžamu a další rady, jak zvládnout lépe teplé noci, přinesl server Dailymail.

Spánkový rozvod může zkvalitnit vztah

Vztahy a sex

Spěte v pyžamu 

Čím méně oblečení nosíme, tím více se ochladíme. Pravidlo, které ale neplatí při příliš vysokých nočních teplotách, kdy je navíc často i nepříjemné dusno.

Odborník na spánek Neil Stanley radí, abychom místo nazí pod dekou či jen pod povlakem raději spali v letním pyžamu či krátké noční košili z přírodních vláken a rozhodně se ničím nepřikrývali.

„Látka z pyžama mnohem lépe při vyšších teplotách odvede pot a vy se budete cítit pohodlněji,” uvedl. Někteří odborníci také radí při vedrech spát raději na boku než na zádech, protože je větší část těla vystavena vzduchu a zároveň se z těla odvádí více tepla.

Studená sprcha 

Pro dobrý spánek je také přínosné, aby naše tělesná teplota klesla o něco méně, než je její běžná hodnota přes den. K tomu nejlépe dopomůže vlažná sprcha těsně před spaním.

Není ale doporučováno teplotu nastavovat příliš nízko, i když to bude jistě osvěžující. Ve výsledku se rychleji zpotíme a budeme prý více neklidní.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Ochlaďte si prostěradlo

Aby se nám i v teplých nocích dobře usínalo, radí odborníci malý trik. Složte si povlak z deky do menší hromádky, dejte ho do nějakého sáčku a vložte do lednice (zhruba na hodinu až dvě).

Někteří lidé dávají naopak přednost navlhčení povlaku, drastičtější je pak dát povlak polštáře či deky rovnou do mrazáku. Tak jako tak, všechna tato opatření jsou při velkých vedrech jen chvilková.

Spěte v přízemí

Ložnice jako samostatná místnost bývá v rodinných domech často umisťována do patra, kde především v letních dnech bývá celkově mnohem horší klima než v přízemí. Pokud to jde, zkuste si alespoň na teplé noci přestěhovat nocleh do nějaké místnosti v přízemí, kde bude také větší pravděpodobnost, že tam bude lépe proudit čerstvý vzduch.

Brzká večeře

Především za teplých nocí bychom se měli vyhýbat kalorickým a těžkým jídlům, a to především k večeři. Plný a těžký žaludek ve spojení s nepříjemnými teplotami rozhodně klidný spánek nezaručí.

Spánek umožňuje „přeprání“ mozku

Věda a školy

Klimatizace, větrák 

Ve chvíli, kdy jsou teploty na spaní opravdu neúnosné, přijde vhod přenosná klimatizace nebo větrák. U obou variant ale platí, že by ani z jednoho přístroje neměl jít chladnější vzduch jen na tělo, ale měl by proudit pokud možno průběžně po celé místnosti. I chladnější teplota u klimatizace by neměla být ale příliš nízká, jinak riskujeme nachlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám