Hlavní obsah

Češi jsou na předním místě v péči o zuby

Novinky, zun

Ačkoli naši stomatologové průběžně upozorňují, že se špatně staráme o chrup, neumíme si čistit zuby a zanedbáváme preventivní prohlídky, v mezinárodním měřítku jsme nedopadli vůbec špatně. Právě naopak. V rámci střední a východní Evropy patří Česká republika mezi země, kde lidé nejvíce pečují o ústní hygienu. Alespoň to tedy vyplynulo z průzkumu organizace Aliance pro budoucnost bez zubního kazu (Alliance for a Cavity-Free Future, ACFF), sdružující přední odborníky z oblasti zubního lékařství.

Foto: Profimedia.cz

Zubní kaz umí pěkně potrápit.

Článek

Podle průzkumu je dokonce více než 90 % Čechů přesvědčeno o tom, že ví, jak předcházet zubnímu kazu. Tři čtvrtiny se zároveň domnívají, že nejvíce jsou ohroženi mladí lidé do 18 let. Z hodnocených zemí Češi nejvíce dbají o ústní zdraví – 52 % z nich navštěvuje zubního lékaře dvakrát ročně. O přední příčku se díky tomu dělí s Poláky.

Zveřejněním zprávy ACFF o stavu orálního zdraví evropské populace začíná osvětová kampaň v osmi zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Tato iniciativa se snaží informovat veřejnost o problematice zubního kazu a možnostech jeho prevence. „Přestože víme, jak vzniku zubního kazu zabránit, zůstává toto onemocnění palčivým problémem v zemích střední a východní Evropy,“ uvádí MUDr. Georgios Tsakos, člen evropského výboru ACFF. „Zubnímu kazu lze předcházet a jeho časné stadium je možné zastavit,“ dodává.

„Zubní kaz je závažným zdravotním problémem, který si zasluhuje více pozornosti. Tím, že budeme informovat, zvyšovat povědomí o zubním kazu a motivovat veřejnost ke zdravějším stravovacím návykům a lepší ústní hygieně, můžeme významně snížit výskyt zubního kazu,“ uvádí MUDr. Romana Koberová Ivančaková, členka Aliance zastupující Česko.

Kazy trápí většinu populace

Proč je zubnímu kazu věnována taková pozornost? Toto chronické onemocnění postihuje pět miliard lidí, což je téměř 80 procent světové populace. Přestože v Evropě jeho výskyt v posledních třiceti letech poklesl, zůstává i nadále závažným zdravotním problémem. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti a mládež – téměř 60 % pětiletých dětí v Česku má zuby s kazem či plombou a u adolescentů ve věku 15 let je to více než 86 %.

Zubnímu kazu ale lze předcházet a v jeho raném stadiu lze proces při správně zvolené péči zastavit. A v tom je důležitá prevence. A ačkoli z mezinárodního průzkumu vycházíme velmi dobře, mohou jeho výsledky spíš než o našem skvělém přístupu vypovídat leccos o ostatních národech. Na preventivní zubní prohlídky bychom měli chodit dvakrát do roka, to dodržuje devět z deseti Čechů.

„V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně. Velké problémy se zuby mají i děti. Některým je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě,“ řekl před časem Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

 Co může způsobit kaz

Dopady špatné péče o zuby mohou být zdravotní, sociální a ekonomické. Předejít jim můžeme opravdu jen změnou v péči. To znamená přemýšlet i o preventivních opatřeních. Ta by se měla týkat stravy s vysokým obsahem cukru, nedostatečného příjmu fluoridů, např. v zubních pastách a ústních vodách, a nesprávně prováděné zubní hygieny.

Špatná či nedostatečná péče o zuby vede ke vzniku kazu, ale postupně můžeme o zuby přijít. Trápí nás bolest, problémy se zuby mohou vést k omezení příjmu potravy a celkovému zhoršení zdravotního stavu. Mohou vést až k negativnímu ovlivnění životních zvyklostí, sebevědomí a pracovního a sociálního uplatnění člověka.

A v neposlední řadě je nutné si uvědomit, že zubní kaz a jeho komplikace negativně ovlivňují nejen jedince, ale celou společnost. Ekonomické náklady na léčbu zubního kazu tvoří 5 až 10 % celkových výdajů na zdravotní péči.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší pasta a kartáček na zuby

Jaká pasta je nejlepší? „Ta, kterou si ráno i večer nanesete na kartáček, a vyčistíte si s ní správně zuby,“ řekl mi kdysi trefně MUDr. Ladislav Korábek, CSc.,...

Výběr článků

Načítám